Pratite nas!

Aktuelno

RADOVI NA PALATI PRAVDE – Evo kada će biti gotova rekonstrukcija Palate pravde

Objavljeno

-

Foto: Bgd365
Radovi na Palati pravde polako se privode kraju. Rekonstrukcija Palate pravde u Savskoj ulici u Beogradu, započeta u martu 2017. godine, trebalo je da budu gotova u avgusta ove godine. Po najnovijim informacijama radovi će se produžiti do oktobra, te se tek na jesen se može očekivati vraćanje pravosudnih organa na staru adresu.

Palata pravde namenjena je za funkcionisanje četiri pravosudna organa, Viši sud u Beogradu, krivično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, Više javno tužilaštvo i Prvo osnovno javno tužilaštvo. Drugi osnovni sud i Drugo osnovno javno tužilaštvo kao i Prekršajni apelacioni sud ostaće u Katanićevoj 15, a građansko odeljenje Prvog osnovnog suda ostaće na staroj adresi u Bulevaru Nikole Tesle.

Takođe u Palatu pravde će se preseliti i Krivično odeljenje sa sudijama, tužiocima i administracijom, kao i veliki broj aktivnih sudskih i istražnih predmeta.

Iz resornog Ministarstva  poručuju da je rekonstrukcija obavljenja po planu i da je pravosudna zgrada proširena za 10 odsto kapaciteta, tako da ima oko 26.000 kvadratnih metara. Povećan je broj kabineta za sudije i tužioce, kao i broj sudnica u cilju povećanja efikasnosti rada pravosuđa.

Kao novitet u ovoj sada već modernoj zgradi uvode se instalacije koje će omogućiti funkcionisanje unapređenog informacionog sistema, a samim tim video i audio snimanje suđenja u svim sudnicama.

Zgrada Palate pravde izgrađena je 1973. godine i od tada nije imala gotovo nikakvu vrstu renoviranja ili radova na rekonstrukciji. Sada je veliki deo sudskog posla prebačen na javne beležnike i izvršitelje tako da će novo zdanje Palata pravde biti rasterećeno mnogih poslova.

Raspodela nekih prostorija mnoge će zbuniti, tako da sada u prizemlju osim prethodno jedne velike sudnice sada će biti četiri. Veliko stepenište kod glavnog ulaza u levom krilu zamenjeno je sa dva manja stepeništa.

Autentični zidovi obloženi crvenom opekom su sačuvani ali u potpunosti uređeni i osveženi. Nekada je ova zgrada imala dva, a sada će imati tri lifta koja vode do kancelarija za sudije, tužioce i administraciju.

Spoljni izgled zgrade je ostao isti, doduše osvežen, a svi prozori su kompletno zamenjeni najkvalitetnijom aluminijumskom konstrukcijom i staklima.

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno