Pratite nas!

Aktuelno

ISTRAŽUJEMO: Cveta prodaja nelegalnih stanova u Beogradu i pored zakonske zabrane! Evo kako!

Objavljeno

-

Foto: pixabay.com
Ukoliko ovih dana pokušavate trajno da rešite stambeno pitanje i želite da kupite stan u Beogradu, sigurno će vam jedan detalj privući pažnju – neuknjiženi stanovi se i dalje prodaju!

Prema ranijim izjavama gradskih zvaničnika, u Beogradu postoji više od 250.000 nelegalnih objekata. Kako bi se krvna slika grada popravila u pogledu prometa nekretnina, došlo je do bitnih izmena krajem prošle godine. Od oktobra 2018. godine, stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata („Sl. glasnik RS“, br. 83/2018) javni beležnici, kao nadležni za vršenje overe (solemnizacije) kupoprodajnih ugovora za nepokretnosti, više ne vrše overu ugovora za kupoprodaju stanova i drugih nekretnina, a koje su u postupku ozakonjenja, odnosno za koje ne postoji dokaz da su upisane u registar nepokretnosti koji se vodi kod Republičkog geodetskog zavoda.

Iako je značajan broj objekata koji nisu legalizovani na teritoriji Beograda, i za koje je u većini započet postupak legalizacije, trenutno, shodno odlukama zakona, ne postoji pravni modalitet po kojem bi se vršio promet takvih nekretnina. Međutim, da stvari u praksi ne stoje tako može se saznati iz razgovora sa investitorima koji oglašavaju prodaju nelegalnih objekata, pre svega stanova.

VIŠE CENE LEGALIZOVANIH OBJEKATA

Od momenta zabrane pravnog prometa nelegalnih objekata, skočile su cene nekretnina koje su blagovremeno uknjižene. Takva situacija ne ide na ruku kupcima, ali ni investitorima objekata koji su u postupku legalizacije, jer iste ne mogu da prometuju, bar ne zvanično – poručuju iz jedne agencije za nekretnine.

– Investitori neuknjiženih objekata nude prodaju svojih objekata po nižim cenama u odnosu na tržišne cene, međutim, za iste zahtevaju određeni deo ugovorene vrednosti nelegalne nekretnine, a za ostatak se ugovara isplata po nastupanju mogućnosti overe kupoprodajnih ugovora kod notara. Prilikom procesa kupoprodaje investitor i kupac zaključuju interni ugovor koji nije moguće overiti kod javnog beležnika. Ovo je vrlo rizično, ovakav način kupovine stana predstavlja potpunu nesigurnost i neizvesnost za kupca. Ovako se uglavnom prometuju novoizgrađeni objekti u direktnom kontaktu sa investitorima. – objašnjava nam agent za nekretnine iz jedne beogradske agencije za promet nekretnina.

Iz razgovora sa dvojicom investitora, koji oglašavaju prodaju nelegalnih stanova putem oglasnika, saznajemo da proces kupoprodaje teče nesmetano, ali i da ovakav proces prodaje dodatno osiguravaju ugovorom o pozajmici koji zaključuju sa kupcima.

HAOTIČNA SITUACIJA

Notari su podeljenog mišljenja, i prema sopstvenom nahođenju prihvataju ili odbijaju overu ugovora o pozajmici, – zaključuje jedan investitor.

– Kupci su s jedne strane spremni da se izlože riziku i kupe nelegalne nekretnine, a mi im izlazimo u susret, pa u cilju zaštite njihovog novca zaključujemo ugovor o pozajmici na određeni rok. Ovaj ugovor je moguće overiti kod notara. – naglašava jedan investitor, kome je u zgradi preostalo još samo nekoliko neprodatih stanova.

Prodajom stanova koji su procesu ozakonjenja investitori u većoj meri vraćaju uloženi kapital, dok kupci dolaze do nešto jeftinije nekretnine, doduše bez mogućnosti kupovine kroz kredit, nadajući se i jedni i drugi da će postupak legalizacije objekata uskoro biti okončan, te da će tada biti u prilici da kupoprodajni proces uvedu u realne zakonske okvire.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno