Pratite nas!

Aktuelno

Jedan razlog više da posetite Galeriju SANU, ako to niste učinili do sada.

Objavljeno

-

Foto: ilustracija / pixabay.com
Srpska akademija nauka i umetnosti osnovala je Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti 1968. godine i ona dana deluje kao jedinica u sastavu SANU. Organizujući izložbe iz različitih oblasti, čuvajući umetnička dela iz fonda Umetničke zbirke i održavajući koncerte, Galerija sprovodi kulturnu misiju u životu prestonice.

Smeštena u zgradi na uglu Knez Mihailove i Ulice Vuka Karadžića. Rekonstrukcija lokala davne 1967. godine i preuređenje prostora u izložbenu galeriju urađena je prema projektu Grigorija Samojlova. Maja 1968. godine otvorena je prva izložba – Srpski umetnici XIX veka – akademika Lazara Trifunovića, i člana Saveta Galerije. Danas je galerija proširena i prostire se na preko 500 m², u okviru koga osim Izložbenog salona gde se izlažu Umetničke zbirke i održavaju koncerti sadrži i depo za smeštaj Umetničke zbirke SANU.

Osnovna delatnost Galerije SANU jeste organizovanje izložbi iz oblasti umetnosti i nauke i predstavljanje aktivnosti Akademije. Do danas je prikazano više od 240 postavki, a sve kroz saradnju sa odeljenjima SANU i najistaknutijim stručnjacima iz različitih oblasti.

Galerija SANU vodi brigu o Umetničkoj zbirci SANU, koja je formirana 1969. godine i prikuplja dokumentaciju o likovnim umetnicima, članovim SANU.

Ljuba Popović, Foto: wikipedija, Autor:Medija centar Beograd

Podsećamo na izložbu LJUBE POPOVIĆA (traje do 20. oktobra)

Retrospektivu Ljube Popovića obeležila je neverovatna posećenost i gužve. Samo u prva tri dana izložbu je videlo 5000 ljudi. Samo na otvaranju, koje je trajalo dva sata, kroz galeriju je prošlo 1500 osoba.

Autori retrospektive na kojoj je izloženo 45 ulja na platnu uglavnom velikog formata su istoričar umetnosti Nikola Kusovac i saputnica Ljube Popovića Slavica Batos.

Akademik Ljuba Popović, jedan od najvećih savremenih slikara svetskog značaja, rođen je u Tuzli, dečaštvo proveo u Valjevu, dok je u Beogradu, na Akademiji likovnih umetnosti, dipolomirao slikarstvo. U Pariz se preselio 1963. godine. Bio je član grupe Mediala. Njegove slike se nalaze u prestižnim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama.

Kako je jednom i sam izjavio: „Slike imaju sopstvenu sudbinu, na koju se ne može uticati i o kojoj je čak iluzorno i razmišljati. Važna je jedino ta čudesna energija koja kroz njih struji i koja ostavlja tragove kako u životu slikara, tako i u životu kolekcionara“.

Izvor: sanu.ac.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno