Pratite nas!

Magazin

ADOLF HITLER JE BEOGRADU POSLAO POKLON! I DAN-DANAS ga možete videti ako posetite jedno mesto!

Objavljeno

-

Foto: Creative Commons via Wikimedia Bundesarchiv, Bild 183-S33882 / Unknown / CC-BY-SA 3.0
Svi smo mi nekada bili na Avali, obišli smo Spomenik neznanom junaku (podignutog za pale vojnike u Velikom ratu), šetali se predivnom listopadnom šumom, udahnuli miris svežine i prirode. Šetajući i obilazeći lepote i čari naše čuvene planine nismo ni slutili da se na obroncima ove planine krije i dar Kraljevini Jugoslaviji od jedne od najekscentričnijih ličnosti svetske istorije – Adolfa Hitlera.

Naime, Avalu najvećim delom naseljavaju listopadne vrste drveća, s obzirom na njenu visinu, prisutni su hrastovi, topole, kesten, kao i šumske voćkarice… Međutim, na Avali postoje i hortikulturne zimzelene vrste, koje omeđavaju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku. Upravo ti čempresi, prema pisanju portala „Dnevno“, poklon su nemačke vlade, na čijem je čelu tada bio Adolf Hitler. Izričita molba nemačke vlade je bila da čempresi budu posađeni u okviru kompleksa kao simbol mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su se nalazile na suprotnim stranama tokom Velikog rata.

Ovo nije usamljen slučaj da zemlje koje su u ratu bile na suprotnim stranama jedne drugoj šalju poklone za vojne komplekse. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljski pod parolom “sukobljeni u ratu – sjedinjeni u smrti”. Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

Stabla koja je poklonio Adolf Hitler okružujeuosam momumentalnih karijatida, od kojih je svaka visoka po četiri metra i koje predstavljaju ujedinjene nacionalnosti Jugoslavije. Imena su im Srbijanka, Južnosrbijanka, Vojvođanka, Crnogorka, Dalmatinka, Hrvatica, Bosanka i Slovenka.

Izvor: Dnevno, Opanak, Koreni, YouTube

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno