Pratite nas!

Magazin

Afrika u Beogradu! Nastanak Muzeja afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara.

Objavljeno

-

Foto: wikipedija, Autor: Mickey Mystique
Kao rezultat izuzetnog zalaganja, sakupljačkog rada i inovativnih ideja dvoje supružnika dr Zdravka Pečara i Vede Zagorac  izgrađen je Muzej afričke umetnosti u Beogradu, davne 1977. godine. Nije bio dovoljan samo dugogodišnji period proveden u Africi kao novinar i diplomata i ljubav prema afričkoj umetnosti njegove žene Vede, već je presudan uticaj imalo to što je njihov novi projekat prepoznat u tadašnjem jugoslovenskom vrhu.

Prve ideje su krenule od Vede Zagorac, koja je težila formiranju reprezentativne zbirke koja bi bila grupisana na jednom mestu i prikazana u celini. Muzej je nastao je od zbirke originalnih umetničkih predmeta koje su Veda i Zdravko sakupljali u periodu provedenom u Africi. Oni su, uz pismenu dozvolu o iznošenju iz države Afrike, poklonili sve predmete gradu Beogradu 1974. godine. Od 1974. godine, zbirka Pečar bila je deo fonda Etnografskog muzeja u Beogradu. Kasnije, skupština grada Beograda je obezbedila lokaciju i izgradnju zgrade muzeja.

Prvi je i jedini muzej u jugoistočnoj Evropi koji je posvećen isključivo kulturama i umetnostima Afrike. Kolekciju čine religijski magijski, ukrasni i upotrebni predmeti od drveta, bronze, tekstila, kamena, keramike kao što su: maske, skulpture od bronze i drveta, zatim tkanine, nakit, muzički instrumenti itd.

Foto: wikipedia.org, Autor: IvanaMadzarevic

Stalna postavka Muzeja predstavlja tradicionalne umetnosti zajednica Zapadne Afrike i čine je autentični predmeti koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Marka, Malinke, Mosi, Bobo, Kisi, Baga, Dan, Gere, Senufo, Baule i Ašanti. Eksponati su izloženi po geografskim i etničkim celinama, uz edukativne legende i fotografije koje kreiraju svojevrsnu afričku scenografiju. Izloženi predmeti dolaze iz raznih afričkih zemalja, kao što su Mali, Gvineja, Senegal, Obala Slonovače, Gana, Togo, Benin, Kamerun i Nigerija.

Ko je bio dr Zdravko Pečar (1922-1993)

Bio je novinar i ambasador SFRJ u Maliju. Takođe, bio je član redakcije lista „Naprijed”, a posle oslobođenja bio je urednik listova „Politika”, glavni urednik „Međunarodne politike” i dopisnik „Borbe” iz afričkih zemalja. U institutu za istraživanje radničkog pokreta bio je samostalni istraživač. Objavio je veliki broj članaka i rasprava iz oblasti međunarodnih odnosa i međunarodne politike kao novinar i publicista. Kroz dugogodišnje putovanje po Africi Pečar se susreo sa najznačajnijim vođama afričkog oslobođenja kao što su: Patris Lumumba, Kvame Nkrumah, Holden Roberto, Leopold Sedar Sengor, Džulijus Njerere, Hejstings Kamuzu Banda i drugi.

Veda Zagorac (1914-1989)

Rođena je kao Cvijeta-Đurđica Zagorac, i bila je politička radnica i ekonomistkinja. U Savez komuniskičke omladine Jugoslavije (SKOJ) je primljena 1934. godine. U istom periodu Cvijeta-Đurđica menja svoje ime u revolucionarno i kasnije partizansko – Veda. Bila je bliska saradnica Josipa Broza Tita, na čiji je nagovor kupila kuću u Zagrebu, u kojoj je Tito često tajno boravio. Veda je bila urednica partizanskog lista „Žena u borbi”, članica glavnog odbora Antifašističkog fronta žena, a uređivala je i časopis „Riječ Krajine”. Posle udaje za Zdravka Pečara i odlaska u Afriku nastavlja da piše i objavljuje o emancipaciji žena u Jugoslaviji. Govorila je engleski, francuski i nemački jezik. Bila je nositeljka Ordena republike sa zlatnim vencem (1978), Partizanske spomenice, Ordena zasluga za narod III stepena, Ordena bratstva i jedinstva II stepena i dva egipatska odlikovanja.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je prilikom posete Muzeja početkom oktobra najavio rekonstrukciju zgrade potvrdivši da je tender za izradu projekta rekonstrukcije raspisan, kao i da će biti okončan u narednih mesec dana. Od 1977. godine kada je Muzej osnovan, nije dovoljno ulagano. Zgrada je u lošem stanju. Posle rekonstrukcije očekuje se da Muzej afričke umetnosti postati nova atrakcija Beograda i da će ga mnogi turisti rado posećivati.

Izvor: wikipedia.org, mau.rs

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno