Pratite nas!

Beogradske priče

Nikola iz Beograda je pronašao posao u Švajcarskoj preko interneta! Nećete verovati šta ga je tamo zateklo!

Objavljeno

-

Foto: pixabay.com
Nikola već duži niz godina živi u Beogradu, od kada je napustio rodno Vranje. Ipak, odlučio je da svoj život nastavi van granica Srbije, pa  je pronašao posao u Švajcarskoj putem oglasa objavljenog na internetu. Oglas je bio jasan, a oglašivač osoba sa naših prostora. Ono što mu se desilo po dolasku u Švajcarsku veoma ga je iznenadilo.

Među velikim brojem ljudi vlada mišljenje da ponude zaposlenja koje preporučuju naši zemljaci u Evropi, nose za sobom veliku dozu rizika. Mnogi su, nažalost, u pravu, budući da saradnja sa oglašivačima na nekim sajtovima, a naročito fejsbuku, nosi za sobom nekorektne ponude. Najčešće su u pitanju prevare koje se odnose na obavezu uplate akontacije od strane kandidata za posao, a pred polazak u inostranstvo koji se nikada ne desi, ali i nepoštovanje oglašenih uslova rada i smeštaja koje radnici zateknu tek po dolasku u neku evropsku zemlju. Nepoštovanje zakona zemlje u kojoj zapošljavaju radnike sa Balkana, takođe je jedna od vrlo čestih prevara, a koja podrazumeva nezakonite satnice, dnevnice, kao i brojne druge prevare.

Naš sagovornik Nikola, vedrog duha i željan da proba nešto novu u životu, nije previše razmišljao o ponudi koju mu je dala nepoznata osoba sa interneta. Posao je bio u Švajcarskoj, a devojka koja je stajala iza oglasa poreklom iz Crne Gore. Tražila je muškog frizera za svoje švajcarske prijatelje, Nikoline poslodavce. Nikola je krenuo u nepoznato!

– Takvog sam duha da sve želim da isprobam. Ne volim da slušam tuđe priče, već da pronađem svoj put, kako bih znao na koju stranu da krenem. – objašnjava nam Nikola razloge zašto je odlučio da ode u Švajcarsku.

Kako kaže, ponuda za posao bila je više nego korektna, a uključivala je platu, plaćen smeštaj i hranu, bez ikakvih finansijskih troškova za njega. Iako je na trenutak pomislio da je ponuda isuviše dobra da bi bila istinita, svaka sumnja je prestala po dolasku u Švajcarsku.

– Posao je bio jednostavan, a budući da sam ga radio u Srbiji, ne previše naporan i dobro plaćen. Sve što je navedeno u oglasu poslodavci su ispoštovali. Radio sam u salonu, imao plaćen smeštaj i hranu, bez ikakvih problema. – priseća se dana provedenih u Švajcarskoj naš sagovornik.

Ipak, Švajcarsku je napustio posle nekog vremena, iz potpuno suprotnih razloga u odnosu na one koje bi svako od nas pomislio. Razlozi nisu bili prevara, razočarenje u poslodavca ili neispunjenje bilo čega dogovorenog. Razlozi su lični, kako kaže, u Švajcarskoj se nije osećao prijatno, a to pripisuje hladnim međuljudskim odnosim i odsustvu društvenog života, što ga je na kraju navelo da se vrati u Beograd.

Sa vremenske distance od godinu dana, Nikola sada razmišlja da je ovakav potez mogao izazvati niz problema, da je mogao biti izigran i prevaren, ali ipak nije. Takođe, veruje da postoji veliki broj korektnih poslodavaca i posrednika koji su spremni da ispune sve uslove koje navedu u konkursu za posao.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno