Pratite nas!

Magazin

BILA JE ČUVENA AMERIČKA GLUMICA A ROĐENA JE U ZEMUNU!? Uloge u tzv. „zabranjenim filmovima“ su joj donele slavu!

Objavljeno

-

Foto: ilustracija Bgd365.rs / Wikipedia.org
Čuvena američka glumica Glorija Svanson bila je jedna od vodećih glumica u vreme nemog filma. Osim što je bila uspešna glumica, takođe u svetu je poznata kao modna ikona tog vremena. Čuvena je i po tome što je bila jedna od prvih glumica koje su se usudile da snime film u to vreme kategorizovan kao „zabranjeni filmovi“, koji joj u stvari donosi najveću slavu i nominaciju za oskara.

Glorija Svanson je zvanično rođena je 27. marta 1899. godine u Čikagu. Žitelji opštine Zemun ubeđeni su da je ona u stvari rođena u Prvomajskoj 63 u Zemunu. Po njima, rođena je u porodici Fefer pod imenom Franciska u tadašnjem zemunskom naselju Francenstalu gde su živeli Nemci koji su morali da ga napuste posle Drugog svetskog rata.

Roditelji slavne glumice bili su mesar Jozef Fefer, a majka je bila iz poznate francenstalske porodice Vilhelm. Pred početak rata njeni roditelji odlaze u Ameriku sa namerom da se obogate i vrate, a ćerku ostavljaju na staranje dedi, koji je imao kafanu u današnjoj Prvomajskoj koja se zvala se Kod Vilhema po čuvenom nemačkom ugostitelju Antunu Vilhelmu. Posle smrti majke ona odlazi kod oca da on ne bi bio sam. Upisuje Umetničku akademiju i tu se više ne pominje Fefer Franciska, kako se zvala, nego se pojavljuje glumica Glorija Svanson.

Jedan od razloga zbog kojeg se mlada glumica odlučila da odbaci svoje poreklo i prezime može da se nađe u činjenici da u tom periodu počinje Prvi svetski rat. Poreklom iz Zemuna koji je u to vreme bio austrougarski grad, a po prezimenu Nemica, zbog pogoršanih odnosa Nemačke i Austo-Ugarske, Nemci koji su živeli u Americi bili su omalovažavani. Amerika je ušla u rat i samim tim stara domovina stupa u sukob sa novom. Mlada glumica odbacuje nemačko ime i uzima Glorija Svanson, pod kojim stiče svetsku slavu.

Teško je dokazati sve ove tvrdnje, tako da ostaje misterija o njenom poreklu ali je činjenica da je bila velika glumica čiji su filmovi gledani u celom svetu, pa i u Zemunu.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno