Pratite nas!

Magazin

Crkva Svetog Marka i sve njene tajne!

Objavljeno

-

foto: wikipedia
Nekada najveća pravoslavna bogomolja u predratnoj Jugoslaviji, Crkva Svetog Marka, ima interesantnu istoriju ali i kontinuitet. Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Beogradu građena je od 1931, do 1940. godine u neposrednoj blizini stare crkve iz 1835. Oblikovana je u duhu arhitekture srpsko-vizantijskog stila. Mada opremanje i ukrašavanje hrama još nije završeno, ona je građena po uzoru na crkvu manastira Gračanica.

Današnja crkva je građena u neposrednoj blizini prethodne male grobljanske kapele Svetog Marka iz  1835. godine, a na temeljima još starije palilulske crkve. Ktitor crkve je bio trgovac Lazar Panča. Lazar je ostavio knezu Milošu Obrenoviću svoje imanje sa amanetom da tu na Paliluli podigne crkvu za njegovu dušu. Knez je tako i postupio i 1835. godine podigao crkvu. Crkva se nalazila na groblju što je uobičajena pojava. Pre samog podizanja crkve Svetog Marka, na tom mestu je bio postavljen Krst i senica-šator gde je obavljena Sveta Liturgija ili litije na Paliluli.

Crkva Svetog Marka, osim velelepnog izgleda, ostavlja snažan utisak kada se kroči u nju. Osim svoje veličine, po kojoj se izdvaja od ostalih crkava u Beograd, jedinstvena je i po tome što ima tri oltara. Pored centralnog, nalaze se dva bočna oltara posvećena svetom despotu Stefanu Lazareviću i preobraženju gospodnjem. Na ulazu u crkvu se nalazi ikona Svetog apostola i jevanđeliste Marka iz 1961. godine, urađena u mozaiku. Interesantno je da tokom liturgije hram može da primi oko dve hiljade ljudi.

Sigurno niste znali da najveći bogorodičin mozaik na svetu je mozaik „Presveta Bogorodica Šira od nebesa” i deo je crkve Svetog Marka u Beogradu. Ova crkva ima prebogatu riznicu. Sa desne strane, uz južni zid se nalazi bakarni sarkofag u kojem počivaju zemni ostaci cara Dušana, prenete iz njegove zadužbine, manastira svetog Arhangela kod Prizrena. Ono što krasi samu unutrašnjost crkve i čini je veoma posebnom je tron patrijarha srpkog i kralja koji je smešten ispred samog oltara.

Ikonostas Sv. Marko Beograd, Foto: sr.wikipedia.org, Autor: Orjen

Tajne crkve Svetog Marka

U kripti crkve su sahranjeni poslednji kralj iz dinastije Obrenovića, kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, pa je crkva smatrana za grobnicu porodice Obrenović.

Na mestu gde je danas crkva Svetog Marka na Tašmajdanu, godine 1830. pročitan je sultanov hatišerif o priznavanju autonomije Srbije unutar turske carevine.

Ispod crkve se nalaze pećine, na 28 metara ispod zemlje. Smatra se da su stare između šest i osam miliona godina. Ispod Tašmajdanskog parka i crkve nalazi se sedam pećina, od kojih su neke prirodne, dok su neke iskopali i proširili Rimljani i Turci. U jednoj od pećina se nalazilo beogradsko staro groblje, u drugoj se veruje da su Turci palili mošti Svetog Save.

Ono što je zanimljivo je da istoimena crkva postoji i u Italiji i da je crkva Svetog Marka u Veneciji najpoznatija crkva u tom delu Italije.

Izvor: sr.wikipedia.org, tob.co.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno