Pratite nas!

Magazin

Da li znate koji park nosi titulu najstarijeg u Beogradu? Mrtva trka između ova dva parka!

Objavljeno

-

Foto: bgd365.rs
Beograd, kako i priliči jednoj metropoli, prepun je parkova i gradskog zelenila, prostora gde čovek može malo da se skloni od vrelog asfalta, prepunih ulica, gužve u saobraćaju. Teško je nabrojati sve parkove u glavnom gradu, ali uvek se postavlja pitanje i zagolica znatiželju jednog Beograđanina koji bi to park mogao da se smatra prvim uređenim parkom u gradu. Misterija najstarijeg beogradskog parka vezuje se za nastanak dva parka: Topčiderskog parka za koji mnogi misle da treba da nosi titulu najstarijeg i malo poznati Finansijski park tj. sada Park Gavrila Principa.

Topčiderski park u Beogradu je uređen po nalogu kneza Miloša Obrenovića davne 1831. godine. Okružen pošumljenim brdima Košutnjaka i rekom Topčiderkom, park je zaista jedan od najlepših u gradu. Međutim, nakon što je izgrađen Kalemegdanski park, izgubio je primat ali je i dalje ostao jedan od najuređenijih parkova u gradu. Izgrađen je prilikom izgradnje dva značajna zdanja – Topčiderskog dvorskog kompleksa i nove rezidencije za pričeve Milana i Mihaila. Za uređenje parka bio je odgovoran Atanasije Nikolić koji je u svoju biografiju narodnog prosvetiteljstva upisao i to da je bio prvi rektor Liceja u Kragujevcu. Površina parka uređena je sa vijugavim stazama, bujnim rastinjem, upotrebom vode u vidu potoka i jezeraca. Kasnije je park okićen i skulpturama, česmama i fontanama.

Jedan od tih spomenika je i javorolisni platan (Platanus acerifolia) u Topčiderskom parku za koji se veruje da ima skoro dva veka i koji je zaštićen kao Spomenik prirode. Ovaj nesvakidašnji platan visok je preko 35 m, sa prečnikom krošnje od 55 m.

Javorolisni platan, Foto: Wikipedia, Mister No

Ima Beograđana koji bi titulu najstarijeg beogradskog parka dali nekada Finansijskom parku, poznatom u narodu kao „park kod Vlade“ tj. Park Gavrila Principa od 2017. godine. Sam park je nastao prilikom izgradnje rezidencije za sinove kneza Miloša. Park se nalazi u naselju Savamala, u opštini Savski Venac. Prostire se između ulica kneza Miloša na istoku,  Admirala Geprata na severu, Balkanske na zapadu i Nemanjine ulice na jugu. Izgradnja jednospratne zgrade sa velikom baštom započeta je 1829. godine i završena 1836. godine, pa se za zvaničnu godinu nastanka parka i uzima potonja, 1836. godina. 1842. godine kada je zgrada sa parkom ustupljena Ministarstvu finansija, i sam park dobija naziv – Finansijski park.

Dolaskom Mihaila Obrenovića na presto godine Finansijski park proglašen je narodnim parkom u julu 1864. godine odnosno prvim javnim parkom u Beogradu. Rekonstrukcija parka izvršena je 2004. godine, nakon čega je u parku postavljen spomenik knezu Milošu, a 2015. godine izgrađen je spomenik Gavrilu Principu po kojem ovaj park sada nosi naziv.

Izvor: Wikipedija, Beogard.com

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno