Pratite nas!

Magazin

Evo koliko će vas koštati grejanje ove sezone!

Objavljeno

-

foto:pixabay.com
S obzirom da polako dolaze hladniji dani i zahlađenje, oni nam donose i brigu oko grejanja. Svima je poznato da pripremanje za zimu predstavlja ozbiljniju stavku u kućnom budžetu. Zato je uvek potrebno preračunati koliko košta grejanje s obzirom odakle nam dolazi izvor topolote. U igri su drva, ugalj, pelet, TA peć, struja, gas.

Oduvek se smatralo da je grejanje na struju najjeftinije. Ali kada se pogleda račun na kraju meseca i vide pojedine stavke kao što su – obračunska i odobrena snaga shvati se da to nije to. Prvo mesto po uštedi za grejnu sezonu svakako je grejanje na drva. Domaćinstva koja se greju na drvo, ukoliko ga nabave na vreme ( 4.650 dinara po kvadratnom metru) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća, primera radi 65 odsto, vlasnici domova veličine 60 kvadratnih metara tokom grejne sezone, koja počinje 15. oktobra a završava 15. marta, za nabavku svog ogreva potrošiti 38.300 dinara. Domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 6.350 dinara po kubnom metru) i imaju peći niže efikasnosti, imaće znatno veće troškove, negde oko 62.000 dinara.

Foto: Pixabay.com

Sledeći na skali od jeftinijih ka skupljim jeste grejanje na gas. Tokom cele zimske sezone treba izdvojiti oko 42.000 dinara. Ali, treba uzeti u obzir i komfor koji pruža ova vrsta grejanja, za razliku od grejanja na drva ili ugalj. Troškovi grejanja na ugalj procenjuju se između 48.000 i 52.000 dinara,

Domaćinstva koja se greju na pelet moraju imati za to posebno konstruisane peći. Godišnji troškovi ovog vida grejanja iznose 60.000 dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.

Prema Agenciji za energetiku, najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata, koja je potrebna za grejanje stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 128.000 dinara za struju, 127.000 za propan butan gas, odnosno 120.000 dinara za lož ulje.

Foto: Pixabay.com

Najkvalitetnije, najefikasnije i najisplativije grejanje svakako da imaju građani koji se toplotnom energijom snabdevaju daljinskim sistemom grejanja međutim oni se ne mogu po cenama koje plaćaju porediti sa drugim potrošačima jer za razliku od njih toplanama uglavnom plaćaju grejanje tokom cele godine zarad potreba održavanja daljinskog distributivnog sistema. Cena daljinskog grejanja u Srbiji nije jedinstvena, varira od grada do grada u zavisnosti od odluka lokalne samouprave. Primera radi zagrevanje stana od 60 kvadrata u Beogradu godišnje košta 78.148 dinara.

Izvor: aers.rs, danas.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno