Pratite nas!

Magazin

EVO ZAŠTO TREBA DA POSETITE SPOMEN-MUZEJ IVE ANDRIĆA

Objavljeno

-

Foto:bgd365
Verovatno nema osobe koja ne zna ko je Ivo Andrić i šta su njegova dela učinila za kulturu i baštinu ne samo Srbije, Jugoslavije i Balkana, već i sveta. Kruna njegovog cenjenog rada i još cenjenijih dela i dokaz njegove veličine i besmrtnosti je svakako Muzej Ive Andrića.

Spomen-muzej Ive Andrića se nalazi u sastavu Muzeja grada Beograda i otvoren je 1976. godine u stanu na Andrićevom vencu 8, u kome je pisac živeo sa suprugom Milicom Babić od 1958. godine. Muzej održava Zadužbina Ive Andrića.

Stalnu postavku čine raznovrsni eksponati koji opisuju Andrićev život i uvode posetioca u svet Andrićevog stvaralaštva. Biser izložbene postavke svakako predstavljaju originalni rukopisi Andrićevih dela, pisma, izdanja njegovih knjiga na raznim jezicima, kao i neki piščevi lični predmeti. Tu su još razni dokumenti (indeksi, pasoši, diplome, Nobelova plaketa i medalja, Vukova nagrada, počasni doktorati) i mnošto fotografija. Sačuvani su autentični raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve radne sobe, a nekadašnje dve spavaće sobe preuređene su u izložbeni prostor gde je otvorena stalna postavka.

Da li ste znali da je Andrićeva lična biblioteka sačinjena od čak 4502 knjige. Ona se najvećim delom nalazi u radnom kabinetu, a u toku je obiman posao prenošenja u elektronsku formu.

POSTAVKA MUZEJA

Postavka je smeštena u stambenom prostoru površine 144 m2 koji je podeljen na tri celine – autentični prostor, koji obuhvata ulazni hol, salon i Andrićevu radnu sobu, i izložbeni prostor muzejske postavke dobijen adaptiranjem dve spavaće sobe. Radne kancelarije kustosa i vodiča i muzejski depoi, su smešteni u adaptiran prostor nekadašnjih pomoćnih sprostorija – kuhinje, devojačke sobe, kupatila i degažmana.

Upoznavanje Ive Andrića, njegovog rada i bića možete sagledati u nekoliko tematskih celina:

Rođenje i školovanje 1894-1919, Godine diplomatije 1920-1941, Ratne godine 1941-1945,

Književni rad 1912-1975, Privatna prepiska, susreti i prijateljstva, Kulturno-umetnička angažovanost 1945-1975, Nobelova nagrada 1961 i Priznanja i odlikovanja.

Deo Andrićeve zaostavštine čine slike raznih umetnika koje kao pokloni imaju posvetu slikara-autora Ivi Andriću. Tu su dela Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Petra Omčikusa, Milo Milunović, Zuko Džumhura i drugih.

RADNO VREME:

Ponedeljkom je zatvoren.

Utorak, sreda, četvrtak i subora od 10-17h

Petak od 10-18h

Nedelja od 10-14h

Adresa: Andrićev venac 8/I

Cena ulaznice je 200 dinara. Za đake, studente, nezaposlene i penzionere je 100 dinara.

Muzej nudi i besplatan ulaz: svake poslednje subote u mesecu, deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem.

Ne samo što je bio Nobelovac, bio je i izuzetan akademik, britkog uma, a njegov muzej je mesto čuvanja i negovanja njegovog lika i dela koje rado posećuju i domaći i strani turisti.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno