Pratite nas!

Magazin

ZNATE LI!?- Gde su zapravo spaljenje mošti Svetog Save?

Objavljeno

-

Foto: Wikipedia
Spaljenje moštiju svetog Save je jedan od praznika Srpske pravoslavne crkve. Telo svetog Save je sahranjeno u manastiru Mileševa. Za vreme turske vladavine narod srpski se skupljao nad moštima svoga svetitelja, da traži utehu i lek. Bojeći se, da se sa toga mesta ne digne pobuna protiv Turaka, Sinan paša Beogradski je naredio da se mošti Savine prenesu u Beograd, i tu spale, na Vračaru, 27. aprila (10. maja) 1594. godine.

Iako nam zvanično verovanje govori da su mošti Svetog Save spaljene na Vračaru, postoje dokazi koji govore suprotno. Po njima lokacija na kojoj se ovaj događaj odigrao zapravo je Tašmajdan, na mestu koji se tada zvao Čupina umka (sadašnja lokacija restorana Poslednja šansa). 

Hram Setog Save na Vračaru u Beogradu | Foto: pixabay.com

Misterija spaljivanja moštiju svetog Save vezana je za lokaciju mesta koje se tada nazivalo Vračar. Osokoljeni likom Svetog Save 1594. godine je izbila velika buna Srba protiv turskog zuluma. Sinan Paša ugušio je ustanak u krvi, a za odmazdu Srbima, spalio mošti Svetog Save u subotu, 27. aprila 1594. godine. Pretpostavlja se da se na mestu na kojem je danas hram Svetog Save na Vračaru desilo pomenuto spaljivanje, jer u spisima stoji da su mošti izgorele na brdu Vračar. Ali, u to vreme, Vračar nije bio toliko veliki pa se smatra da je to mesto gde je Sveti Sava spaljen zapravo – današnji Tašmajdanski park.  U XIX veku mesto u današnjem parku Tašmajdan, a ondašnjem Čupinom brdu, dugo je bilo obeleženom velikim krstom i nazivano Vračar.

Misterija gde se nalazio Vračar u vreme Sinan paše nije razrešena. Teorije raznih istoričara koje mesto spaljivanja moštiju lociraju na neke druge lokalitete po Beogradu nemaju osnova. Lokacija Hrama Svetog Save na današnjem Vračaru, odabrana je  1895. godine od strane članova Društva za podizanje hrama, jer su bili ubeđeni da je to brdo na kojem su spaljene mošti svetitelja.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno