Pratite nas!

Magazin

Grob Branislava Nušića – misterija ili još jedan pečat njegove ličnosti?

Objavljeno

-

foto: wikipedia
Grob Branislava Nušića na Novom groblju u Beogradu veoma je specifičnog oblika za jedno grobno mesto. Grobnica je napravljena u obliku kamene piramide sa crnim masivnim vratima.  Na grobnici je ćiriličnim slovima ispisano: “Kuća Branislava Nušića”, što je bila želja samog Nušića.

Prva asocijacija oblika ove grobnice  usmerava nas na pitanje da li je Branislav Nušić, poznati komediograf, bio član masonske lože pa je zbog toga grobnica u obliku piramide koja je jedan od masonskih simbola. Ne postoje činjenice koje bi nas uputile u to da je Nušić bio mason ili ne. Jedina činjenica koja logično povezuje oblik ove grobnice je ta su se u vreme podizanja ove grobnice, a to je za života samog Branislava Nušića, mnogi spomenici od komada naslaganog kamenja pravili u obliku piramide dizani u spomen palim ratnicima nakon Balkanskih ratova i Velikog rata. Moguće je da je Nušić hteo da sagradi ovakvu grobnicu sa ciljem da u njoj počiva njegov sin jedinac koji je poginuo u Prvom svetskom ratu kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona.

Da u stvari nije misterija govore reči slavnog pisca koji je ovaj izgled objasnio još za života, tvrdeći da na grobnici u obliku piramide „ptice ne mogu da ostavljaju svoj izmet kao po drugim grobovima“.

Branislav Nušić osim što je ostavio neizbrisivi trag kroz komediografski rad, u narodu je poznat i kao romanopisac, osnivač moderne retorike u Srbiji, pripovedač, novinar, pisac libreta za srpske opere, esejista, diplomata ali i učesnik u Srpsko-bugarskom ratu 1885. S obzirom na njegovu svestranu ličnost i upečatljiv smisao za humor i ne bi trebalo da nas čudi ovakav oblik grobnice koji u stvari predstavlja još jedan pečat njegove ličnosti.

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno