Pratite nas!

Magazin

Istorija Beton hale i njeni najpoznatiji restorani!

Objavljeno

-

foto: Wikipedia Autor: Djordje Alfirevic - alfdjole
Priča o Beton hali, koja je danas kultno mesto, počinje još od tridesetih godina prošlog veka. Ona je tada bila Carinski magacinski prostor, u okviru kojeg se nalazilo pet kranova, od kojih je danas sačuvan samo jedan jedini i to kao kulturno dobro. Nije bilo lepih restorana, komercijalne upotrebe, nočnog života.

Danas, Beton Hala koja se nalazi na adresi Karađorđeva ulica 2-4, nedaleko od kvarta Savamala, a nedaleko od Luke Beograd, na reci Savi je sinonim za razvoj turizma, uslužne delatnosti, komercijalne potrebe, i svetla je tačka gastronomije Beograda.

Istorijski, ovo je bio epicentar industrijske zone Beograda, ali i mesto u kojem je u noći između 28. i 29. jula 1914. godine izveden prvi napad u Prvom svetskom ratu, od strane Austrougraske. Pošto su Sava i Dunav bili državna granica, a naša prestonica karaula, to je i dovelo do toga da prvi meci budu ispaljeni u upravo u današnjoj Savamali, nedaleko od Beton Hale.

Pristanište uz savsku obalu postalo je opšteprihvaćeno kod starih brodara, u odnosu na luku sa dorćolske strane, uglavnom zbog toga što je savska strana bila više sakrivena od vetra tj. košave. U periodu oko početka prošlog veka prostor današnje Beton hale je bio pristan. Brodovi su dolazili do same obale, koja je bila tada do današnjih tramvajskih šina, i odatle iskrcavali svoju robu u magacine, odnosno lagume u Karađorđevoj ulici. Tek kasnije je obala reke nasipom „odgurana“ tamo gde danas protiče.

POČECI MODERNE BETON HALE

Moderna Beton hala vezuje se za viziju arhitekte Aleksandra Rodića. Kupio je lokale, od dve neuspešne firme, koji su bili neuknjiženi, bez vode, struje i posebne namene. Imao je iduje da napravi konceptualno mesto i zahvaljujući tome dobio je svoju prvu nagradu Grand Prix na Bijenalu arhitekture u Beogradu. Ova ideja je naišla na razumevanje od strane gradskih vlasti, pa je samim time kao prvi korak nastao , na krovu hale, parking „Donji Grad“ sa svojih 400 mesta za automobile. Daljim promenama tu nastaje pešačka zona sa modernim restoranima. Danas je u krugu Beograđana poznata kao moderna Skadarlija.

foto: pixabay,com

RESTORANI U BETON HALI

Ova gastronomska oaza Beograda danas pruža vrhunsku uslugu i brojne restorane za svačiji ukus. Čuvena Cantina de Frida nudi meksičku, špansku, portugalsku, ali mediteransku kuhinju, slično restoranu Toro Latin Gastro Bar koji je u vlasništvu čuvenog kuvara Ričarda Sandovala, čija se kuhinja bazira na latinoameričkoj kuhinji. Tu je i restoran Ambar koji nudi više tradicionalnu balkansku kuhinju. Za ljubitelje japanske kuhinje tu je restoran Sakura. Jedan od najomiljenijih u Beogradu je restoran Druga Piazza, sa vrhunskom italijanskom kuhinjom. Tu su i Comunale, kao i restoran Sofu, skup internacionalnih specijaliteta. U mešavini domaće i internacionalne kuhinje možete uživati u restoranu Magaza Gastropub.

Brojni restorani noću postaju klubovi, tako da uživanje može da se pretvori u nezaboravan provod. Tome svedoće sve veće i učestalije posete turista kojima je ovo jedno od obaveznih mesta koje posećuju prilikom posete Beogradu. Uživajte i vi.

 

Izvor: betonhala.rs, novosti.rs, belano.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno