Pratite nas!

Magazin

Kasarna VII puka ili buduća gradska biblioteka?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: NMedjedov
Kompleks vojnih zgrada na prostoru između ulica Kneza Miloša, Resavske i Nemanjine čine svima poznate Sutjeska I i II, Kamena palata i Kasarna VII puka. Iako najveću pažnju privlače ruševine zgrada Sutjeska I i II, nastale kao posledica NATO bombardovanja 1999. godine, svojom lepotom osvajaju i Kasarna VII puka, kao i Kamena palata. Gotovo da nema stranca koji se, prilikom posete Beogradu, ne slika pored srušenih zgrada Generalštaba vojske SRJ, i tako ponese kući deo novije istorije Beograda i priču o nepravednom bombardovanju.

Ali, da ostavimo po strani priču o ruševinama kompleksa Sutjeska I i II, i okrenemo glavu na desnu stranu, videćemo jednu od najreprezentativnijih građevina nemenjenih vojsci. Iako izgrađena krajem XIX veka Kasarna VII puka do danas je ostala u službi Vojske Srbije. Napravljena je prema planovima arhitekte Dragutina Đorđevića. Oblikovana je u duhu akademizma kao markantna ugaona građevina sa tri ulične fasade. Projektovana je kao dvospratna zgrada sa podrumom i suterenom, dok je treći sprat dozidan 1927. godine, prema projektu arhitekte Božidara Vukićevića. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Foto: wikipedia.org, Autor: Dungodung

Glavna fasada rešena je polihromno, u više boja, a njom dominira luk iznad ulaza i dva simetrično postavljena rizalita u obliku četvrtastih kula, čije se trouglaste kupole uzdižu iznad krovne konstrukcije. Impozantnom efektu zdanja doprinose i polukružni prozori sprata, koji su rešeni kao bifore, sa dva prozorska okna podeljena stubom, zatim profilisani podeoni venci i plastični ukras u obliku heraldičkih kartuša sa Grbom Kraljevine Srbije. Vojna namena objekta ogleda se u simbolima štita i oklopa na fasadi zgrade.

Po nekim budućim planovima i dogovorima Vesića i Vulina postoji mogućnost razmene Kasarne VII puka. Vojska bi dobila adekvatnu imovinu od grada, a ideja je da se tu napravi gradska biblioteka, mesto sa čitaonicama i kafićima, gde posetioci mogu provesti ceo dan.

Foto: sr.wikipedia.org, Autor: Krijejtiv komons

Izvor: beogradskonasledje.rs, serbia.com, politika.rs

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno