Pratite nas!

Beogradske priče

KO JE BIO ČUVENI KALENIĆ? Sigurno niste znali kako je nastala Kalenić pijaca!

Objavljeno

-

Foto: pixabay.com
Najveća i sigurno najpoznatija beogradska pijaca, Kalenić, smeštena je u središtu najmanje gradske opštine – Vračar. Nalazi se na uglu ulica Njegoševe i Maksima Gorkog. Izgrađena je 1926. godine na Kalenića guvnu, jednom od brojnih zadužbina predratnog beogradskog bogataša i dobrotvora Vlajka Kalenića.

Ovo je najbolje snabdevena i najpopularnija pijaca u prestonici. Na njoj pazare ne samo stanovnici Vračara, već i oni iz drugih delova grada, a u dane vikenda čak i oni sa Novog Beograda i Zemuna. Zakupci tezgi su pravi poljoprivredni proizvođači, a prodajno mesto na pijaci Kalenić redovno se prenosi sa kolena na koleno. Pijaca je poznata po kvalitetnoj ponudi voća i povrća i mlečnih proizvoda.

Tokom 2016. godine započela je prva faza rekonstrukcije pijace „Kalenić“, u okviru koje je izgrađeno 58 novih lokala duž ulica Maksima Gorkog i Njegoševe, sve pijačne tezge na platou zamenjene su sa 492 nove, a postavljena su i 23 boksa za cveće. Kapije, arhitektonska zdanja sa početka dvadesetog veka, su obnovljene.

Kalenić pijaca – Vlajko Kalenić | Foto: pixabay.com

KO JE VLAJKO KALENIĆ?

Kalenić Vlajko rođen je 1851. godine u Beogradu.  Osim što je bio beogradski obućar i ekonom bio je i jedan od poznatih zadužbinara i dobrotvora Beograda. Imanje Kalenića guvno, na kojem je podignuta pijaca, Vlajko Kalenić je nasledio od svog oca, zaveštao i poklonio Beogradu. Njegov otac je bio poznati proizvođač papuča u Beogradu, a sama tradicija nalseđivanja poznata je i dan danas pa se tako prodajna mesta na pijaci Kalenić prenose sa oca na sina.

Vlajko Kalenić je preminuo 1907. godine u Beogradu, a prema testamentu koji je ostavio, sva njegova imovina je zaveštana u dobrotvorne svrhe korz Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda.  Ovaj fond je danas aktivan sa istim ciljem.

Fond zadužbine se finansira rentiranjem zgrade u ulici Svetogorska 12, koja se sastoji od 32 stana i dve sobe. Sredstva fonda se i dalje koriste za pomaganje odličnih studenata Ekonomskog fakulteta slabijeg materijalnog stanja, u vidu stipendija za usavršavanje u zemlji i inostranstvu. Pored toga, sredstva se troše na nabavku udžbenika, literature i drugih sredstava za studiranje i ostale pomoći koje utvrdi Odbor zadužbine.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno