Pratite nas!

Magazin

Ko zna šta je starije – Sahat kapija ili Sahat kula?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: Ewa Dryjanska
Sahat kapija i Sahat kula – dva istorijska stupa Beogradske tvrđave, svedoci slavnog vremena i daleke prošlosti. Kapija i kula na Kalemegdanu se nalazi na glavnom pravcu pristupa Gornjem gradu.

Sahat kapija je izgrađena krajem XVII veka (u periodu izmedju 1688. i 1690. godine) u okviru popravke oštećenog jugoistočnog bedema, od strane venecijanskog graditelja Andrea Kornara. Pre XIX veka kapija je nazivana Kornarevom kapijom, ali je kasnije dobila ime po kuli koja je izgradjena iznad nje. Interesantno je da je Andrea Kornaro radio na izgradnji tvrđave u periodu dve vlasti, jer je unajmljen u vreme austrijske okupacije 1688. do 1690. godine, da bi posle toga prebegao Turcima koji su preoteli tvrđavu i nastavio radove pod njihovom vlasti i u sledećoj deceniji. Ona je sa unutrašnjom Stambol kapijom povezana mostom, i to drvenim, kako bi se u slučaju napada mogao spaliti.

U sklopu Sahat kapije nalaze se i kazamati, koji su tada smeštali stražare, oružje i drugi vojni materijal. Danas je dom Galerije beogradske tvrdjave.

Foto: sh.wikipedia.org, Autor: CrniBombarder!!!

Sahat kula, iznad kapije koja je po njoj dobila naziv Sahat kapija, nastala je u periodu od 1740. do 1789. godine. Ukupna visina kule je 27,5 metara. Izgled kule vezan je za vreme njenog nastanka sa naglašenim elementima baroka. Kula je obnovljena sredinom XIX veka. Sahat kula je jedan od malobrojnih objekata na Beogradskoj tvrđavi koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te i danas čuva sva autentična arhitektonska i stilska obeležja.

Časovnik koji se danas nalazi na Sahat kuli je izrađen početkom XX veka u zvonolivnici „Pantelić“ iz Zemuna. Sahat kula na Beogradskoj tvrđavi je zbog rekonstrukcije bila zatvorena neko vreme ali je ponovo otvorena za posetioce 04. aprila 2014. godine. Danas je kula dostupna za razgledanje svakog dana.

Izvor: opusteno.rs, beogradskatvrdjava.co.rs

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno