Pratite nas!

Magazin

Koje sve skulpture vajara Simeona Roksandića krase Beograd?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: Gmihail na srpski / srpski Vikipedija
Simeon Roksandić vajar, (1874-1943), pripada najstarijoj generaciji srpskih vajara. On je predstavnik srpskog akademizma, vezanim za prve početke razvoja srpske skulpture. Svoju umetničku magiju pretvorio je veliki broj skulptura i bista, a neke i dan-danas krase Beograd i pričaju svoju priču.

Među najznačajnija dela spadaju ženske figure na grobu Sime Matavulja iz 1910. godine, a od kasnijih radova spomenici dr Lazi Paču i Živojinu Mišiću. U Beogradu, treba spomenuti njegovu skulpturu Dečak sa razbijenim krčagom na Čukur česmi, fontane Zlosrećni ribar na Kalemegdanu, Čovek sa lavom i Dečak koji vadi trn. Izvajao je 36 bista, 13 reljefa, 14 figura i 2 spomenika.

Zlosrećni ribar, Foto: wikipedia.org, Autor;Goldfinger

Roksandić je rođen u Majskim Poljanama, kod Gline u Baniji. Završio je osnovnu školu u Glini, zatim srednju u Zagrebu, a Umetničko-Zanatsku u Budimpešti. Posle je studirao na Akademnji Umetnosti u Minhenu. 1897 postavljen je za nastavnika veština u Užicu. 1898—1907 služio je u Kragujevcu, a tada je premešten u Beograd. Pored redovne dužnosti, predaje i vajarstvo u beogradskoj Umetničko-Zanatskoj školi. Simeon je izlagao na svim izložbama Lade, na jugoslovenskim izložbama, zatim u Rimu (1906), u Londolu (1907) i u Rimu (1911). Poznat je po vajanju portreta i nagih mladića.

Zlosrećni ribar

Skulpturu je uradio u svom ateljeu u Rimu za Balkansku izložbu u Londonu 1907. Postoji zanimljivost vezana za ovu skulpturu. Greškom je obavešten da je brod koji je prevozio skulpturu potonuo pa je od gipsane makete uradio novi odlivak, tako da je na kraju završio sa 2 istovetna rada. Jedan je otkupio grad Beograd 1912. godine, a drugi opština Zagreb i fontanu postavila na Griću.

Čukur česma, Foto: wikipedia.org,Autor: Goldfinger

Dečak koji vadi trn

Ova statua završena je 1911. godine, izlivena je u bronzi i nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Dečak sa razbijenim krčagom

Poznat kao spomenik na Čukur česmi. Spomenik je podignut 1931. godine, u spomen srpskom dečaku Savi kojeg su turski vojnici ubili jer je ovaj protestovao što mu je Turčin sklonio krčag sa česme. To je bio uvod u veći sukob Srba i Turaka u Beogradu i povod za bombardovanje Beograda od strane Turaka 5. juna 1862. Spomenik je podignut iz sredstava Zadužbine trgovca Tome Vanđela.

Spomen-bista Simeona Roksandića – Spomen-bista Simeona Roksandića zapravo je autoportret, postavljen na Malom Kalemegdanu 1965. godine.

Izvor: riznicasrpska.net, wikipedia.org.

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno