Pratite nas!

Magazin

Koliko je sati na sunčanom satu u Zemunu?

Objavljeno

-

foto: commons.wikimedia.org, Autor:BrankaVV
Na uglu Glavne i Dubrovačke ulice u Zemunu nalazi se sunčani sat po kome je ova kuća dobila svoj naziv. Kuća sa sunčanim satom. Kuća je prepoznatljiva prema sunčanom satu na fasadi, koji tokom sunčanih dana pokazuje lokalno vreme.

Reprezentativna jednospratnica sa ugaonim erkerom podignuta je 1823. godine i pripadala je grčkoj porodici Ziko. Fasadu ove građevine od 1828. ukrašava sunčani sat. Sunčani sat nalazi se na strani ka Dubrovačkoj ulici. Značajan je u srpskoj istoriji astronomije po svojoj formi, konstruktivnom rešenju i načinu rasporeda cifara. Sat se sastoji od cifara 8, 9, 10, 11 i 12 koji su na levoj strani, a na desnoj su 1, 2 i 3, dok vreme pokazuje jedna skazaljka i njena senka. Ova „sunčana naprava“ pokazuje samo dnevno solarno vreme i nije precizna kao drugi satovi.

Foto: commons.wikimedia.org, Autor: Nicolo at Serbian Wikipedia.

Zgrada je dvokratnog tipa. Zidana je opekom. Međuspratne konstrukcije su svodne i arhitravne. Namena je dvojna, u prizemlju su lokali, a na spratu stanovi. Plitka, svedena plastika glavne fasade oblikovana je u duhu ampira, što čini jednom od najskladnijih među građanskim kućama Starog jezgra Zemuna. Markantni ugaoni erker ističe reprezentativni položaj kuće na raskrsnici. Sunačni sat na fasadi je raritet posebnih vrednosti. Na središnjem delu fasade simbolično se u vidu grba sa predstavom sidra otkriva ktitor zgrade i njegova pomorska trgovačka angažovanost.

Kuća sa sunčanim satom bila je dom Jovana Subotića, srpskog pesnika, advokata i javnog radnika. Subotić je rođen 30. januara 1817. godine, a prvo objavljeno delo bila mu je zbirka pesama „Lira“. Pisao je lirske pesme, epose, drame i tragedije koje je objavio u oko 20 knjiga. Za svog života bio je upravni činovnik, član Vrhovnog sudista u Zagrebu, pripadnik Narodne stranke, a uređivao je  i list „Narod“. U Zemun se doselio 1884. godine. Živeo je u Kući sa sunčanim satom gde je i umro 28. januara 1886. godine.

Kuća sa sunčanim satom danas predstavlja jedan od zaštićenih spomenika kulture u opštini Zemun. Izgled i funkcija objekta ostali su skoro nepromenjeni u odnosu na prvobitno stanje, osim manjih izmena koje su izvršene u prizemnom delu. Ovo kulturno dobro čini i sastavni deo turističkog razgledanja znamenitosti Zemuna koje organizuje „Turističko društvo Zemun“.

Izvor: danas.rs, beogradskonasledje.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno