Pratite nas!

Magazin

Koliko trgova ima Beograd? A na kojem je nekada bila močvara?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor:Lošmi
Najpoznatija mesta za sastajanje u Beogradu su trgovi. Zbog svoje prostranosti omogućavaju lakše orijentisanje po gradu, jednostavni su za pronalaženje, pa samim tim nije ni čudno što Beograđani najčešće mesto za sastajanje odaberu neki trg. Beograd ima čak 16 trgova.

Najstariji trg Beograda jeste Studentski trg, koji se prostire od ulice Vase Čarapića, okružujući Univerzitetski park, sve do Uzun-Mirkove ulice. Nekada je ovde bilo tursko groblje. Najlepši objekat, koji i danas krasi ovaj trg, Kapetan Mišino zdanje sagrađen je 1863. godine, a on je danas središte Rektorata Univerziteta u Beogradu. U parku se nalaze  i spomenik Josifu Pančiću, pa spomenik Dositeju Obradoviću, kao i spomenik Jovanu Cvijiću. Okružuju ga fakulteti pa su studenti najbrojniji šetači ovog kraja. Tu su Filozofski, Filološki, Geografski i Prirodno-matematički fakultet.

Trg Slavija, Foto; wikimedia.org, Autor: Sunđer_Bob_Kockalone

Najpoznatiji je svakako Trg republike. Nema Beograđanina koji nije dogovorio sastanak „Kod konja“. Naravno, radi se o spomeniku knezu Mihailu, koji je napravljen 1882. godine. Ovaj trg svedok je slučajnih upoznavanja, prvih sastanaka, raznih kašnjenja, rastanaka i ponekog poljubca. Trg je okružen Gradskom kafanom, bioskopom Jadran, Narodnim Pozorištem i Domom Vojske Srbije.

Još jedan trg kojim obavezno prođete kada šetate gradom jeste Terazije. Zahvata površinu od Sremske ulice do ulice Kralja Milana. U prvoj polovini XX veka Terazije su bile središnje mesto društvenog života u Beogradu. Na Terazijama su se nalazili brojni hoteli, kafane i trgovinske radnje. Među njima su bili najpoznatiji: hotel „Pariz“ iz 1870. godine, hotel „Kazina“ (1860.), kafana „Kod zlatnog krsta“. Prva bioskopska projekcija u Beogradu bila je upravo u bioskopu „Takovo“ davne 1896. godine. Na Terazijama se danas nalazi hotel „Moskva“ sagrađen 1906. godine, zatim hotel „Balkan“, pa Palata Albanija izgrađena je 1938. godine, hotel „Evropa“ iz 1921. godine. Posle Drugog svetskog rata Terazije dobijaju novi sjaj, po ideji arhitekte Nikole Dobrovića. 1983. godine je otkriven Spomenik obešenim rodoljubima, delo vajara Nikole Jankovića.

Jedno od važnih saobraćajnih čvorišta i najneomiljenije za vozače jeste Trg Slavija. Nekada je to bilo močvarno mesto, gde su se lovile divlje patke… čamcem se spuštalo niz Nemanjinu ulicu. Danas, to sve izgleda mnogo drugačije i teško nam je da zamislimo tako nešto. Poznato je i to da je 1989. godine ovde počeo sa radom prvi Mekdonalds restoran u jugoistočnoj Evropi. Nemanjina, Deligradska, Svetosavska, Makenzijeva, Beogradska, kao i ulice Kralja Milana i Bulevara oslobođenja direktno izlaze na Trg Slavija. Postavljanjem muzičke fontane ovaj deo grada postaje sve popularniji i za turiste.

Titula najmlađeg trga pripada Trgu Nikole Pašića. Izgradnja trga završena je 1953. godine. Od tada pa sve do 1997. godine to je bio Trg Marksa i Engelsa, da bi te godine dobio ime Trg Nikole Pašića. Na trgu se nalazi i Istorijski muzej Srbije ispred koga je smeštena velika fontana, kao i spomenik Nikoli Pašiću. Tokom zime ovde se postavlja otvoreno klizalište, pa trg postaje još atraktivniji. Smešten veoma blizu Knez Mihailove i Terazija predstavlja još jednu pešačku zonu kojom Beograđani često prolaze.

Izvor: apartmanibeogradrent.com, belgrade-beat.rs

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno