Pratite nas!

Magazin

Kuća porodice Karamata – tradicija duga sedam generacija!

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: Andrijana
Retko ko se može pohvaliti tradicijom dugom sedam generacija, koja živi i poseduje istu kuću. Davne 1772. godine kuću je kupio Dimitrije Karamata. Danas sedma generacija i dalje živi u njoj.

Graditelji kuće za sada su nepoznati, takođe nema ni originalnih planova. Ono što se zna je da je najveći i najviši deo, jednospratnicu s visokim dvogubim krovom, podigao je 1763. godine imućni trgovac Kuzman Jovanović. Posle toga je, Dimitrije Karamata 1772. godine, otkupio kuću od Kuzmanove udovice, za tadašnjih 4.000 forinti.

Foto: wikipedia, Autor: Nicolo at Serbian Wikipedia

Kuća se sastoji iz tri dela: prizemnog, jednospratnog sa jednostavnim krovom i jednospratnog sa podrumom i mansardnim krovom. Sva tri dela povezana su jedinstveno obrađenom fasadom i imaju zajednički glavni ulaz. Dimitrijev sin Jovan je 1827. godine dozidao sprat na srednjem delu kuće i adaptirao celu građevinu. Fasada je oblikovana u duhu klasicizma i ampira, iako zgrada u celini ima odlike tipične barokne stambene kuće.

Krajem XVIII veka kuća je procenjena na 8.000 forinti, što nam govori da je bila jedna od najkomfornijih kuća jer su u to vreme najbolje kuće Zemuna dostizale cenu do 6.000 forinti.

Značajne ličnosti u Kući porodice Karamata

Za vreme austro-turskog rata, septembra 1789. godine, u Kući porodice Karamata odseo je car Josif II (bio je Marije Terezije i brat Marije Antoanete) sa svojim štabom. Tu je održan ratni savet na kojem su učestvovali pored Josifa II i feldmaršali Laci i Laudon. U čast cara, je kasnije na plafonu velike sobe na prvom spratu postavljen, u drvetu rezan i obojen, grb sa dvoglavim austrijskim orlom i simbolima monarhije.

U jesen 1848. godine u kući je stanovao, zajedno sa glavnim odborom, patrijarh srpski Josif Rajačić, crkven i politički starešina vojvođanskih Srba tog vremena. U njoj je, pored drugih poznatih ličnosti, boravio i Vuk Stefanović Karadžić sa ćerkom Minom i Branko Radičević.

Foto: wikipedia.org, Autor: Milica Buha

Kuća porodice Karamata je nepokretno kulturno dobro. Predstavlja Spomenik kulture od velikog značaja za Beograd i nalazi se u Zemunu u ulici Karamatina br. 17.

Izvor: beogradskonasledje.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno