Pratite nas!

Magazin

LEPOTICA KALEMEGDANA! Ko je bila čuvena Cvijeta Zuzorić?

Objavljeno

-

foto: wikipedia
Na samom ulazu u park Mali Kalemegdan nalazi se lepo uređeno žuto zdanje koje je može se reći dom umetnika iz Srbije i Beograda. Naravno, u pitanju je jedinstveni umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, izgrađen u duhu art deko arhitekture. Kao takvo ono predstavlja izložbenu zgradu izgrađenu na inicijativu udruženja prijatelja umetnosti davne 1928. godine.

Organizator i pokretač cele ideje bio je Branislav Nušić tada načelnik Umetničkog odeljenja Ministarstva prosvete. S obzirom da u to vreme u Beogradu nije postojao prostor u kome bi umetnici izlagali umetnička dela pokrenuta je inicijativa. Branislav Nušić je organizovao, u beogradskom hotelu Kasina, dobrotvorni bal pod nazivom „Hiljadu i druga noć“, kako bi se sakupili prilozi za gradnju. Najveće priloge dali su najbogatiji pojedinci tog perioda Đorđ Vajfert, Luka Ćelović, Mihailo Pupin i kralja Aleksandar Karađorđević.

Po dizajnu arhitekte Branislava Kojića na Malom Kalemegdanu je niklo u to vreme reprezentativno zdanje i novo stecište umetničkih duša. Paviljon je otvoren 23. decembra 1928. u prisustvu kneza Pavla i kneginje Olge, patrijarha Dimitrija i predstavnika Akademije. Jedni od najznačajnijih imena beogradske umetničke scene počeli su da izlažu u izložbenom prostoru novoizgrađenog paviljona, poput Bete Vukanović, Milene Pavlović Barili, Vase Pomorišca, Uroša Predića, Petra Pavaličinija, Tome Rosandića i drugih. Takođe, tu su mogla da se vide i dela svetskih umetnika poput Renoara, Van Goga, Matisa, Pikasa, Šagala, Grosa, Kirhnera i drugih.

Izgradnja jednog ovakvog kulturnog zdanja odigralo je značajnu ulogu na širenju likovne kulture i održavanju likovnog života u Srbiji. Punih šezdeset godina u paviljonu se održavaju likovne izložbe, koncerti i druge kulturne manifestacije. Najznačajnija izložba je «Oktobarski salon» koji se održava svake godine počev od 1960, a koja od 2004. ima međunarodni karakter. Danas paviljon pripada prostoru Beogradske tvrđave koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Tu je danas sedište ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije).

Cvijeta Zuzorić, Foto: wikipedija, Autor: Marko Murat

Ko je Cvijeta Zuzorić

Cvijeta Zuzorić (oko 1552 – 1648) je bila pesnikinja, plemkinja i najlepša žena Dubrovnika svog vremena. Bila je udata za bogatog firentinskog plemića Bartolomea Pescionija. Oko sebe je okupljala brojne umetnike. Bila je zbog svoje lepote i otmenosti predmet obožavanja u krugu pesnika okupljenih u „akademiji složnih“ (Accademia degli Concordi). Njoj su dela posvetili mnogi pesnici, kao Dinko Zlatarić, Simoneti, Bakibajavko i čuveni Torkvato Taso. I sama je pisala pesme, mada ne postoji nijedno sačuvano njeno delo.

Izvor: Wikipedija.org, beogradskatvrdjava.co.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno