Pratite nas!

Magazin

Miladin Zarić – zaboravljeni heroj! Učitelj koji je spasio Stari savski most od rušenja

Objavljeno

-

Foto: Bgd365.rs
Miladin Zarić – Mišo bio je običan učitelj. Ali i da običan građanin, a ne pripadnik vojske, može da učini herojsko delo dokazao je Miladin 20. oktobra 1944. godine. Presekao je žice detonatora i spasao od rušenja minirani Stari savski most u Beogradu.

U oktobru 1944. godine nemački vojnici u Beogradu gubili su žestoke ulične borbe i bivali sve više potiskivani ka Savi. Plan nemačkih snaga bio je da se digne u vazduh Stari savski most i tako onemogući partizanima i crvenoarmejcima prelazak na drugu obalu Save i sustignu Nemce u povlačenju. Danima je učitelj Miladin posmatrao sa svog prozora u Karađorđevoj ulici broj 69 kako nemački inžinjeri pripremaju miniranje mosta. Odlučnost u presudnom trenutku za spasavanje mosta nije mu nedostajala. Odlomak iz Zarićevih memoara opisuje taj trenutak:

„Koračah dalje sve do sredine mosta i na početku luka pročitah da je to most ‘Princa Eugena Savojskog’. Ugledah i četiri-pet Nemaca kod poslednjeg lučkog direka, osetih vatru i znoj po telu, ali pravilno rezonovah da me valjda neće ubiti jer su to mogli učiniti mnogo ranije kad sam stupio na most… Videh i mrtve Nemce. Pribran u tom smrtnom času, ugledah neki mali ašov i počeh udarati po beloj tankoj žici, detonatoru. Presekao sam belu žicu“.

Foto: wikipedia.org

Bez uspeha su, potom, nemački vojnici pokušavali samoubilačke napade na most. Ovaj herojski čin omogućio je vojnicima Crvene armije da pređu most i oforme mostobran. Na taj način, sprečeno je rušenje Starog savskog mosta, koji je, uz most Ludendorf na Rajni, ostao jedini veliki most u Evropi koji Nemci u povlačenju nisu uspeli da sruše.

Zarić je odlikovan Ordenom za hrabrost, a zatim i bugarskim odlikovanjem, kao i sovjetskim Ordenom Lenjina. U jesen 1984. godine, uoči proslave četrdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i svečanosti obnavljanja tramvajske veze preko Save, pred Izvršnim savetom Beograda pojavila se inicijativa da se tada već Stari savski most, nazove imenom anonimnog heroja. Ali predlog nije usvojen.

Preminuo je 1976. godine, u osamdeset sedmoj godini života. O tom čoveku danas ne znamo mnogo. Kako je živeo nakon jednog od najhrabrijih poduhvata u istoriji Srbije, kako je umro… Njegovo ime je izbrisano iz istorijskih čitanki, ali ta hrabrost i herojsko delo nikada ne sme biti zaboravljeno.

Izvor: eden.rs, wikipedia.org, blic.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno