Pratite nas!

Magazin

Mitropolitski dvor – ruševine zaboravljene u vremenu

Objavljeno

-

foto: wikipedia
Ostaci srednjevekovnog Beograda uvek zaokupe pažnju svakog Beograđanina, koji se šetajući po Kalemegdanu, zapitaju kako li je bilo davnih godina kada su naši preci gazili ovim tlom i stvarali našu istoriju. Jedan od mnogih ostataka koji nas vrate u taj period je svakako Mitropolitski dvor na Kalemegdanu.

Ostaci mitropolitskog dvora na Kalemegdanu su otkriveni prilikom iskopavanja na Donjem gradu 1977. godine prilikom potrage za najvažnijim pravoslavnim hramom srednjovekovnog Beograda koji je bio posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice i nalazio se na sadašnjem uzvišenju iznad donjeg kalemegdanskog grada. Arheološkim istraživanjima otkriven je deo mermernog nadvratnika mitropolitske crkve Uspenja Bogorodice sa ktitorskim natpisom despota Stefana Lazarevića. Sem natpisa nije pronađen nikakav drugi ostatak crkve. U tu crkvu je dolazila i žena kralja Milutina Simonida da se pokloni ikoni Bogorodice koja je smatrana čudotvornom. Crkva je uništena početkom treće decenije XVIII veka.

U neposrednoj blizini crkve nalazila se prostrana srednjovekovna građevina – palata, za koju je arheološkim istraživanjima vršenim od 1985. godine utvrđeno da potiče iz despotovog vremena. Ova palata pripadala je kompleksu Mitropolitskog dvora i uništena je u požaru prilikom turskog zaposedanja grada 1521. godine.

Šetajući ostacima Mitropolitskog dvora može se uočiti raspored prostorija u samom dvoru, gde se vidi dug, zasvođen hodnik, kao i mesto dotoka svete vode. Postoje jasni naznaci ostatka podruma i prvog nivoa do tavanice. U tom nivou su značajne prostorije, velika sala i ulazni hol. Roba za gradnju dvora je posebno poručivana iz inostranstva i korišćeni su najkvalitetniji materijali.

Foto: wikipedia.org, Autor: Mickey Mystique

ISCELjUJUĆA VODA

Tokom XV i početkom XVI veka u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice nalazile su se mošti Svete Petke. Kneginja Milica je uspela da ih prenese iz bugarskog Trnova ovde, a despot Stefan je naredio da budu u tadašnjoj srpskoj crkvi, kojoj je bio i ktitor, jer je pomogao njenu obnovu.

Po svemu sudeći, voda sa izvora bila je sprovedena cevima do Mitropolitskog dvora, čije ostatke i sada vidimo. U dvorskoj sali nalazila se fontana kroz koju je prolazila voda. Proticala je u kamenu posudu i ulazila u zidanu cisternu koja se nalazila između Mitropolitskog dvora i istočnog zida Crkve, kod oltara. Baš na tom mestu bile su i mošti Svete Petke.

Postoje neke ideje i naznake o restauraciji dvora pošto je jedan deo ostataka konzerviran. Čekamo i nadamo se ponovnom šetnjom kroz hodnike srednjevekovnog dvora.

Izvor: novosti.rs, beogradskatvrdjava.co.rs

 

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno