Pratite nas!

Magazin

OVAJ SLAVNI SRBIN JE BIO NA ČELU BEOGRADA, A MALO KO ZNA ZA TO!

Objavljeno

-

Skupština Grada Beograda
Foto: Bgd365.rs
O Vuku Stefanoviću Karadžiću napisana su mnoga dela, o njegovom životu i delu uči se po školama, njegov doprinos reformi srpskog jezika je svima dobro poznat. Malo toga ostalo je neotkriveno i retko koja činjenica o njemu nenapisana. Svi znamo da je bio srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika, da je stekao je i nekoliko počasnih doktorata. Ali jedna od činjenica o kojoj se zna ali se ne stavlja u prvi plan je svakako i to da je vršio dužnost gradonačelnika Beograda.

Na ovu dužnost postavio ga je knjaz Miloš Obrenović krajem marta 1831. godine. Vuk se na ovom položaju zadržao ne više od godinu dana. Razlog tako kratkog obavljanja funkcije gradonačelnika on objašnjava u pismima upućenim Jakovu Grimu, Jerneju Kopitaru i Dimitriju Davidoviću. U njima kaže da zbog bolesti ne može da bude od veće koristi svom otočanstvu, da nema vremena da se posveti kjiževnom radu, ali se žali i na rđav odnos viših vlasti prema njemu.

U tom periodu bio je jedan od plaćenijih državnika sa platom od 1200 forinti srebra na godišnjem nivou. Bio je zadovoljan primanjima ali ne i vremenom koje mu je ta funkcija oduzimala, a koje je on hteo da posveti pisanju. U sporovima je sudio pošteno, verujući da je zakon iznad svih i da su pred njim svi jednaki.

U Beogradu je proveo oko tri godine. Iako na visokom položaju i uprkos silnim obećanjima nije uspeo da reši svoje stambeno pitanje. To je jedan od razloga zbog koga je napustio ovaj grad. Potucao se po tuđim stanovima i živeo kao beskućnik. Iako nikada nije imao stan u Beogradu, on je svoje obeležje dobio u vidu ulice i parka koje nose njegov naziv. Nije imao stan ali ima ulicu i park.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno