Pratite nas!

Magazin

Počinje BITEF! Ovo bi trebalo da znate!

Objavljeno

-

Foto: promo/ wikipedia.org
BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) je jedan od pozorišnih festivala koji se organizuje u Beogradu svake godine. Osnovan 1967. godine, odlukom Skupštine grada Beograda, na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Postao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala koji već pola veka prevazilazi sve političke i kulturne barijere. 53. izdanje Bitefa se ove godine održava od 17. do 26. septembra pod sloganom „Počnimo ljubav ispočetka“.

Tokom 60-ih i 70-ih godina, gledaoci su imali priliku da vide neke od najhrabrijih scenskih eksperimenata, ali takođe i značajna klasična ostvarenja, kao i predstave klasičnog orijentalnog teatra. Osamdesetih, BITEF je Beogradu pokazao najveća pozorišna dostignuća, postavši jedan od nekoliko pozorišnih festivala koji su uspešno spojili eksperimantalne forme i klasična dostignuća. Početkom  21. veka  Bitef se okreće novim tehnologijama i prikazuje nova i inovativna dostignuća svetskog mejnstrima, predstave postdramskog i neverbalnog scenskog izraza – virtuelnoj stvarnosti sajber teatra.

Godine 1999. BITEF je nagrađen specijalnom nagradom „Premio Europa per il teatro“ i tako je postao prvi internacionalni pozorišni festival koji je nagrađen ovom nagradom.

MIRA TRAILOVIĆ

Mira Trailović je rođena 22. januara 1924. godine u Kraljevu kao ćerka Andreja Milićevića koji je preveo više od 36 dela francuskih klasika i Radmile Simić, profesorke francuskog jezika. Njen deda je bio Milan Simić, upravnik Narodnog pozorišta. U Beogradu je pohađala Drugu žensku gimnaziju, kao i srednju muzičku i glumačku školu. Od 1944. godine radila je kao spikerka i urednica Dramskog programa Radio Beograda. Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je kasnije bila i profesor.

Na BITEF je dovodila najavangardnija i najpoznatija pozorišta i predstave. Dovela je u Beograd: Semjuela Beketa, Ježija Grotovskog, Pitera Bruka, Living teatar, Euđenija Barbu, Boba Vilsona, Ričarda Šeknera, Petera Štajna, Pinu Bauš, La Mamu, kao i mnoge druge. Za života je odlikovana najvišim odlikovanjima Francuske jer je deo svog života provela u Parizu u Teatru nacija.

Mira Trailović  je zajedno sa Radošem Novakovićem jedan od osnivača, a potom i dugogodišnji upravnik Ateljea 212 poznatog pozorišta u Beogradu. Velika scena pozorišta Atelje 212 zvanično je proglašena za Scenu „Mira Trailović“.

JOVAN ĆIRILOV

Jovan Ćirilov je rođen 30. avgusta 1931. godine u Kikindi, kao jedino dete oca javnog beležnika i majke domaćice. Bio je srpski teatrolog, dramaturg, pozorišni reditelj, dramski pisac, pesnik, romansijer, putopisac, scenarista, esejista, publicista, leksikograf, antologičar, prevodilac, hroničar društva i teatra, pozorišni kritičar, diplomirani filozof, erudita i novinski kolumnista, jedan od najznačajnijih delatnika srpskog i jugoslovenskog modernog teatra i kulture uopšte.

Upisao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i diplomirao 1955. godine. Čitav život posvetio je teatru, a ljubav prema pozorišnoj umetnosti razvio je još u najranijem detinjstvu. Ćirilov je 1956. godine angažovan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je najpre bio asistent režije i mlađi dramaturg, potom dramaturg, a od 1963. do 1967. godine umetnički direktor, a 1985. biva postavljen za upravnika JDP-a.

Sahranjen je 20. novembra 2014. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U Istorijskom arhivu Beograda od 2004. godine postoji njegov lični fond. Ustanovljena je nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje”.

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno