Pratite nas!

Magazin

Posetite Dom Jevrema Grujića – biser kulturne baštine Srbije!

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: KristinaWOX
Dom Jevrema Grujića je jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, tradicije i diplomatije. Nalazi se u Svetogorskoj ulici 17, a sagrađena je 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse. Podigao je Jevrem Grujić za svoju ćerku Mirku, počasnu dvorsku damu kraljice Marije Karađorđević i predsednicu „Kola srpskih sestara“.

Dom Jevrema Grujića poseduje veliku kolekciju umetničkih predmeta. Na žalost, ogroman deo kolekcije je poharan tokom Prvog svetskog rata. Da bi spasila umetnička dela od Drugog svetskog rata kolekciju i predmete su zazidali u podrumu kuće.

Dom Jevrema Grujića, Foto: wikipedia.org, Autor:Danijelka

Kolekcija je podeljena u nekoliko celina:

– Dela iz oblasti likovne umetnosti, slike i skulpture – Zbirka sadrži umetnička dela najvećih srpskih majstora: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Todorovića, Miloša Tenkovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Ivana Tabakovića, Zore Petrović i mnogih drugih.

– Predmeti primenjene umetnosti – Originalni primerci stilskog nameštaja iz peroda od 16. do 19. veka, predmeti od porcelana, keramike, porodični nakit, ukrasne figure, porodična srebrnina dočaraće vam ambijent ugledne srpske građanske porodice s kraja 19. veka.

– Staro i retko oružje i oprema – U Muzeju su izloženi delovi čuvene zbirke oružja Stevana Ćurčića, jednog od najvećih kolekcionara u Srbiji. Među njima je autentično oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, puške najvećih srpskih junaka Hajduk Veljka Petrovića i Tanaska Rajića iz 1807. godine i mnogi drugi predmeti.

– Arhivsko književni material – Retke novine, fotografije, porodična biblioteka, u kojoj je i prvo izdanje Gorskog vijenca, prepiska Milana Obrenovića i Kraljice Natalije, službena i privatna pisma Kneza Miloša, pisma Mihajla i Milana Obrenovića, diplomatsko ordenje i kraljevski darovi.

Foto: wikipedia.org, Autor: Snezana Negovanovic

U Muzeju je izložena najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine, koja je pripadala Jeleni Grujić, ženi Jevrema Grujića.

Dom Jevrema Grujića je spomenik kulture od visokog značaja, prva zgrada zaštićena od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 1961. godine i jedina članica Evropskog udruženja istorijskih kuća. Muzej je otvoren za javnost 16. Septembra 2015. godine. Možete ga posetiti od Četvrtak-Petak 15.00h –20.00h i Subota-Nedelja 11.00h -16.00h.

Izvor: domjevremagrujica.com

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno