Pratite nas!

Magazin

Prva građanska bolnica u Beogradu osnovana je 1841. godine. A znate li gde se nalazila!?

Objavljeno

-

foto: wikipedia
Prva građanska bolnica osnovana je u Beogradu 1841. godine. Više od dve decenije bolnica nije imala zgradu, nego je bila smeštena po iznajmljenim kućama i to na više lokacija po gradu. U ovim kućama sobe su bile male i niske, bez provetravanja i sa vrlo oskudnim inventarom.

Tek 1861. godine na inicijativu kneza Mihaila prihvata se predlog za izgradnju bolnice. Knez Mihailo je jedan deo svoje vladavinu posvetio i razvoju oblasti koje bi pomogle bolji život. Osim izgradnje Narodnog pozorišta, knez je zaslužan za izgradnju prve bolnicu u Beogradu. Knez Mihailo je otkupio plac tadašnjeg ministra pravde Đorđa Cenića i pokloni ga opštini, a deo svog placa darovao je i veliki Ilija Milosavljević Kolarac. Osim placa, knez je darovao i građevinski materijal koji je bio spremljen za izgradnju njegovog letnjikovca u Smederevu. Bolnica je bila građena na Paliluli koja je tada bila udaljenija lokacija, u ulici Džordža Vašingtona (nekadašnjoj Vidinskoj).

Projektant zgrade je bio tada glavni gradski arhitekta Jovan Frencl, koji je uradio projekat po ugledu na Jevrejsku bolnicu u Berlinu. Dobar deo sredstava za izgradnju prikupljen je i dobrotvornim balovima sa lutrijom. Najznačajniji je svakako onaj iz 1865. godine koji je održan u hotelu “Srpska kruna” (današnjoj Biblioteci grada Beograda) koji je organizovala kneginja Julija, supruga kneza Mihaila. Tada je sakupljeno više od 1.667 dukata. Bolnica je svečano otvorena 1. maja 1868. godine.

Prilikom izgradnje primenjena su interesantna tehnička rešenja kojima je regulisana ventilacija vazduha, grejanje bolesničkih soba i snabdevanje hladnom i toplom vodom. Novom sistemu izgradnje ventilacionog sistema pribeglo se jer se u to vreme nije mnogo znalo za postojanje mikroorganizama. U podrumu su bile smeštene pomoćne prostorije, u prizemlju i na spratu su bila po dva bolnička odeljenja, a na tavanu kazan za vodu. Voda je do bolnice bila sprovedena iz Paliluske česme i pomoću parne mašine od šest konjskih snaga pela se u kazan na tavanu iz kog se onda spuštala po spratovima.

Iako je bilo previđeno da Opšta državna bolnica ima pet odeljenja, ona je sve do 1889. godine imala svega dva – Unutrašnje i Hirurško, a te godine osnovano je Odeljenje za kožne bolesti i sifilis. Pet godina kasnije osnovano je Očno, zatim 1896. godine Ginekološko, a godinu dana kasnije Odeljenje za bolesti ušiju i guše. Godine 1900. otvoreno je i Odeljenje za dečije bolesti.

Nakon osnivanja Medicinskog fakulteta, mnoge klinike su bile smeštene u zgradama Opšte državne bolnice. Tako vremenom jedno po jedno odeljenje se selilo. Najduže je ostalo Očno odeljenje, sve do 1983. godine kada se i ono preselilo u novu zgradu na Vračaru. Danas, nekada prva građanska bolnica, je sedište Srpskog lekarskog društva, a u prizemlju se nalazi Muzej Srpskog lekarskog društva, koji je kao posebno odeljenje u sastavu Muzeja nauke i tehnike.

Izvor: vikipedija.org, dnevno.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno