Pratite nas!

Magazin

Ribolovački motivi na fasadi Doma Mike Alasa!

Objavljeno

-

Foto: wikipedija, Autor: A.Milenković
Nekada je Kosančićev venac 22 bio poznat kao dom srpske nauke. Tu je živeo Mihailo Petrović, čuveni matematičar, naučnik i ribolovac, poznat kao Mika Alas i njegova sestra sa zetom Živojinom Perićem značajnim beogradskim pravnikom i aktivnim političarem, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Haške akademije za međunarodno pravo, predavač u Lionu, Parizu i Briselu. Danas, ljudi samo prolaze pored ove kuće a da se i ne osvrnu. Samo, ponekad sećanje na velikane koji su ovde živeli probudi u nama neku potrebu da ih prisetimo i osvrnemo na njihova dela i čuveni Dom Mike Alasa.

Kuća je podignuta 1910. godine za Mihaila Petrovića, popularno zvanog Mika Alas, koji je ovde živeo, radio i umro. Izgrađena je na mestu srušene kuće njegovog dede Novice Lazarevića, beogradskog prote. Projektovao ju je znameniti srpski arhitekta Petar Bajalović. Spratna zgrada oblikovana je na tradicionalni način. Fasada je prilagođena arhitekturi s početka XX veka, sa kombinacijom secesijskih floralnih motiva i elementima srpsko-vizantijskog stila u vidu šahovskog polja sa prirodnim elementima inspirisanim vodenim svetom – trska, lokvanji, šarani. Na fasadi se izdvaja bočno postavljen rizalit s lučno oblikovanim portalom, iznad koga je balkon sa ogradom od kovanog gvožđa, nadvišen trougaonim zabatom.

Foto: commons.wikimedia.org, Autor: Nemezis

I sam Mika Alas je u znatnoj meri uticao na arhitekturu svog doma, u skladu sa sopstvenim načinom života i sklonostima. Tako je podrum gradio s planom da služi većim delom kao vinarski podrum za vino iz svog vinograda na Topčiderskom brdu. Takođe, na podestu stepeništa ulaznog hodnika nekada su se nalazile niše s figurama Napoleona i Paskala koje je izuzetno cenio.

Kuća je tako sa svojim stanarima, velikim naučnicima svoga vremena, predstavljala stecište domaćeg i stranog naučnog sveta. Ovde su se sastajali visoki intelektualci iz zemlje i inostranstva. Kuća danas predstavlja memorijal kao kuća života, rada i stvaranja jedne od najpopularnijih ličnosti starog Beograda. Ispred kuće, s druge strane ulice, postavljena je bista Mike Alasa, rad vajara Aleksandra Zarina iz 1969. godine. Kuća je danas u privatnom vlasništvu. Proglašena je za spomenik kulture 1966. godine.

Izvor: sr.wikipedia.org, beogradskonasledje.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno