Pratite nas!

Magazin

SAMO ZA NAJHRABRIJE – SPUST NIZ AVALSKI TORANJ – DA LI BISTE PROBALI?

Objavljeno

-

Foto: pexels.com

Avalski televizijski toranj je toranj na planini Avali, pored Beograda, prvobitno pušten u rad 1965. Srušen je u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 29. aprila 1999, godine.  Obnovljen je nakon tri godine i svečano otvoren aprila 2010. godine.

Avalski toranj bio je projektovan od 1959-1960. godine, a izveden od 1961. do 1964. godine, a potom pušten u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara. Jedan od najlepših TV predajnika u Evropi i svetu proradio je, posle petogodišnje izgradnje. Remek-delo arhitekture, jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostraničkni trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje.

Stotinak građevinara radilo je neprestano ugradivši više od 4.000 tona armiranog betona. Vrhunac posla bila je postavka 60 metara visoke antene, teške oko 25 tona. Početkom maja 1965. godine toranj je dobio konačni izgled i postavljene su televizijske i radio antene. U to doba je bio jedini toranj sa osnovom u obliku jednakostraničnog trougla.

Avalski toranj je jedan od zaštitnih znakova Beograda. Putnici koji bi drumom prilazili Beogradu znaju da su nadomak grada kada ugledaju Avalski toranj.

Gradnja novog tornja je otpočela krajem 2006. godine. On je replika starog tornja, i visok je 204,68 metara. Posetiocima je na raspolaganju letnja terasa- Vidikovac na 122-om metru i kafe bar samo 3 metara niže. Dva lifta na novom tornju kreću se brzinom od 3 metra u sekundi i do otvorenog vidikovca se stiže za nepunih 40 sekundi. Avalski toranj je izgrađen po savremenim standardima, prema seizmološkim propisima, poštujući arhitektonski dizajn prethodnog tornja stvorenog.

NAVIJAČKE GRUPE BEOGRADA – Evo ko „vlada“ kojim delom grada!

Novi toranj, osim u telekomunikacionom smislu, prilagođen je turistima. Statistika pokazuje sve veći broj posetilaca tornja, koji je jedan od 5 top turističkih destinacija Beograda.

ATRAKCIJA – SPUST NIZ AVALSKI TORANJ

U okviru organizacije Avantura parka u prilici ste da doživite neprocenjivi avanturistički događaj. Samo oni najhrabrijiji i zaljubljenici u avanturu i izazov mogu da oprobaju spust niz Avalski toranj. Cena je 6.000 dinara za domaće i 12.000 dinara za strane avanturiste. Minimum su dve osobe da bi se organizovao ovaj spust. Sve informacije i prijava na [email protected]

Teretana na otvorenom | Foto: pixabay.com

Teretana na otvorenom – U zoni sporta na kompleksu tornja, posetioci mogu koristiti 12 sprava za teretanu. Na travnatom terenu nalaze se vratila, prečke, benč klupe i druge fitnes sprave dostupne rekreativcima svih generacija. Namenjena je za aktivan odmor i jačanje sportskog duha treningom u prirodi. Ovim sportskim spravama mogu se služiti i najmlađi, ali im preporučujemo dečiji park koji se nalazi pored teretane.

Na skoro 1.000m2 na usluzi su asfaltirani multifunkcionalni sportski tereni. Jedan teren namenjen je za košarku, a drugi za fudbal/odbojku. Za publiku i vatrene navijače, postavljene su drvene tribine.

PRVI BUDISTIČKI HRAM U BEOGRADU! Da li ste znali ko su prvi budisti u Srbiji? Budizam sve popularniji!

Muzej emisione tehnike – Reč je o prostoru jedinstvenom u Srbiji, koji je namenjen pre svega edukaciji srednjoškolaca i studenata čija su profesionalna opredeljenja elektronika i telekomunikacije, a koji za potrebe predavanja, može da primi oko 100 učesnika. Istorija “Emisione tehnike i veza”, istorija radiodifuzije u Srbiji i svetskih telekomunikacija, u brojkama, sa imenima najvećih pronalazača i opisima otkrića i podviga, preneta je u ovaj objekat na Avali.

U kafe baru koji se nalazi na 119-om metru tornja, možete se osvežiti pićem po izboru i zasladiti najboljim kolačima u gradu. U jeku turističke sezone od maja do septembra, bar otvara i letnju baštu na platou ispod tri kraka tornja.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno