Pratite nas!

Magazin

Sigurno niste znali da ove stvari ne smete da radite na Velikom ratnom ostrvu!

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor:Kristijan Ilic
Ušće Save u Dunav je po mnogo čemu je interesantan, vekovima veoma bitan položaj, između ostalog i po tome što svojim prirodnim tokom stvara magičan trougao gde su smeštene dve dunavske ade – Veliko i Malo ratno ostrvo.

Veliko ratno ostrvo je nenaseljeno. Zvanično se nalazi na teritoriji gradske opštine Zemun. Uvršćeno je u spisak prirodnih dobara Srbije i dato na upravljanje JKP „Zelenilo Beograd“.  Ova oaze netaknute prirode, vodom razdvojene od urbanog jezgra glavnog grada pruža pogled sa jedne strane na predeo starog Beograda od kojih se ističe zvonik na Sabornoj crkvi, Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. Sa druge strane gleda na Kulu na Gardošu i stari centar Zemuna.

Tokom istorije ovo ostrvo je, zbog značajnog strateškog položaja, imalo veliku ulogu u ratnim operacijama. Ostrvo je bilo strateška tačka sa koje je Beograd napadan i branjen, pa je zato dobilo naziv Veliko ratno ostrvo. Danas, ono je prirodna oaza i srce ekološkog turizma Beograda, netaknuti biser prirode na kojem se, kao zaštićenom prirodnom dobru, organizuju ekološke pešačke ture. Poznato je i kao beogradska plaža „Lido“ u toku kupališne sezone.

Orao belorepan, Foto: wikipedia.org, Autor: Talks Presenters 09 (talk)

Ostrvo je prirodni rezervat za 196 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene. Posebnu vrednost predstavlja gnezdo orla belorepana, koji ima raspon krila od 2.5 metara. S obzirom da se o bogatstvu i značaju flore i faune treba posebno brinuti, propisana su određena pravila kojih se čovek mora pridržavati. Utvrđene su tri zone sa različitim režimom zaštite:

1. Zona zaštite prirode – ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata Malo ratno ostrvo u celini, močvarno područje, priobalje i šumski deo ostrva.

2. Zona rekreacije – obuhvata unutrašnje delove Velikog ratnog ostrva nekadašnje obradive površine koje se i sada koriste na taj način, livadske površine priobalja prema Dunavcu, koje su sada delimično zauzete bespravno izgrađenim objektima.

3. Treća zona – zona turizma koja obuhvata plažu Lido.

Međutim, mnogi ne znaju da su na Velikom ratnom ostrvu mnoge stvari zabranjene: uznemiravanje, hvatanje ili ubijanje ptica i ostalih divljih životinja,  unošenje uređaja koji proizvode buku, skupljanje žaba, puževa, kornjača, zmija, pijavica, pečuraka i dr., ribolov na celom akvatoriju u granicama zaštićenog područja, seča i krčenje šume, unošenje alohtonih biljaka i životinjskih vrsta, održavanje obrazovnih, kulturnih, sportsko-rekreativnih manifestacija i grupisanih poseta bez prethodno pribavljenih dozvola upravljača, deponovanje otpada, bacanje otpadaka van korpi, loženje vatre, kretanje posetilaca van postojećih i uređenih staza, održavanje kulturnih, sportskih i rekreacionih manifestacija bez pribavljanja adekvatnih dozvola, držanje domaćih životinja, posebno pasa i mačaka.

Izvor: wikipedia.org, blic.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno