Pratite nas!

Beogradske priče

SKRIVENE TAJNE BEOGRADA: Nekada su za ovu crkvu vezivani čamci, a danas je deo najlepšeg dela Beograda

Objavljeno

-

Foto: pixabay.com
Prema istorijskim podacima, hram Svetog Velikomučenika Georgija u Bežaniji, jedan je od najstarijih hramova u Beogradu. Njegova istorija je veoma burna, baš kao i istorija ovog dela grada. Nekada je ovaj pravoslavni hram bio pristanište beogradskih alasa, u vreme velikih vodostaja Save, dok danas krasi jedan od najlepših delova Beograda.

Hram se nalazi u današnjoj Vojvođanskoj ulici. Današnji hram izgrađen je 1827. godine, a pre današnjeg hrama je postojala crkva, na mestu današnje kuće crkvene opštine, u crkvenom dvorištu.

Prva crkva pominje se u spisima iz 1773. godine, a postoji više datuma oko kojih se smatra da je ona podignuta (neki istoričari kažu u 16. veku, dok neki smatraju da je napravljena sredinom 18. veka). Ova crkva postojala je do 1827. godine, kada su Srbi iz tadašnjeg sela Bežanija davali u zakup svoj pašnjak „Kamendin“, turskim trgovcima stokom – dželebdžijama, od kojih prihoda je podignut današnji hram.

Osim Srba, najvećim delom izbeglih sa Kosova iz doba velike seobe pod Arsenijem trećim Čarnojevićem, u to vreme, u Bežaniji su živeli i Nemci koji su se u ove krajeve naselili u vreme vladavine austrougarske carice Marije Tereze.

Mesto na kome su sazidane crkve, nekada se zvalo Donje polje, jer je to bila najniža kota savskog priobalja. Početkom 20. veka, pored crkve je tekla reka Galovica, sve dok, sistemom veštačkih kanala nije preusmeren tok ove reke, preko Surčina, u Savu. Priča se da su alasi, kada bi se Sava udružena sa Galovicom izlila, svoje čamce vezivali za portu crkve.

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno