Pratite nas!

Magazin

Šta je to zajedničko Vasi Čarapiću i patrijarhu Pavlu?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor:Miomir Magdevski
Vasa Čarapić, jedan od vođa Prvog srpskog ustanka i bivši srpski patrijarh Pavle sahranjeni su, po njihovoj želji u manastiru Rakovica.

Manastir Rakovica je manastir Srpske pravoslavne crkve u okviru Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije. Nalazi se u beogradskom naselju Rakovica, na oko 10km od centra Beograda. Posvećen je arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. 

Ono što golica znatiželju svakog istoričara je vreme nastanka ovog manastira. Prema narodnom predanju veruje se da je nastao za vreme vladavine srpskih kraljeva Dragutina i Milutina u XIV veku. Spominje se u putopisu Feliksa Petančića iz 1502. godine pod naslovom „Ranauicence monasterium“. Spominje se još i u povelji vlaškog vojvode Konstantina Brankoveana Besarabe, iz 1701. godine, u kom se za manastir kaže da je „sazidan i iz temelja podignut od strane dobrog hrišćanina, počivšeg Radula vojvode, koji je proteklih godina bio gospodar ove zemlje (vlaške)“. Pretpostavlja se da se govori o vlaškom vojvodi Radulu I Crnom, zetu kneza Lazara.

U mnogobrojnim ratovima manastir je često pljačkan i poharan, te se zbog toga postepeno premeštao do svoje današnje lokacije. Manastir je razoren tokom turskog pohoda na Beč 1592. godine, zatim tokom Austrijsko-turskih ratova, pa čak i tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

Manastir Rakovica je prvobitno bio muški manastir sve do 1959. godine. Tada, tadašnji patrijarh gospodin German donosi odluku da je manastir Rakovica ženski manastir i tako ostaje do danas.

Izvor Svete Petke, Foto:wikipedia.org, Autor: Miomir Magdevski

Ko je sve sahranjen u manastiru Rakovica?

Osim spomenutih Vase Čarapića i patrijarha Pavla u manastiru je sahranjen sin Miloša Obrenovića Todor, zbog čega je Miloš pružao veliku podršku njegovoj obnovi tokom svoje vladavine, a kasnije i njegov sin, Mihailo Obrenović. Bivši srpski patrijarh Dimitrije sahranjen je tu 1930. godine.

Izvor Svete Petke

Preko puta kompleksa manastira Rakovica nalazi se izvor lekovite vode posvećen Svetoj Petki. Za česmu se vezuju mnoge legende, a građani ovog mesta kažu da je mnoge bolesti izlečila. Veruje se da se jedan slep čovek umio sa vodom iz tog potoka i legao da spava pokraj nje. Nakon nekoliko sati sna, čovek je progledao, u snu mu se javilo da je za to zaslužna Sveta Petka. Ovaj potok je nakon toga nazvan po njoj.

Izvor: putevimapravoslavlja.info, sr.wikipedia.org, manastiriusrbiji.com

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno