Pratite nas!

Magazin

Šta se to krije na nebu? Beogradski planetarijum za sve!

Objavljeno

-

foto: sr.wikipedia.org. Autor:Nikola Smolenski
Beogradski planetarijum, kao jedan od dva planetarijuma u Srbiji, nalazi se u sastavu Astronomskog društva Ruđer Bošković. Posmatranje nebeskih tela je jedna od interesantnijih atrakcija za osnovce i srednjoškolce, i sastavni deo nastavnog gradiva. Od 1970. godine postao je dostupan u okviru beogradskog planeterijuma za sve uzraste.

Beogradski planetarijum nezvanično je počeo sa radom 1969. a zvanično 1970. godine. Smešten u posebno prilagođenom orijentalnom amamu iz XIX veka. Instrument planetarijuma, mali Cajsov planetarijum ZKP-1 (Zeiss Kleine Planetarium-1), je otkupljen sa Beogradskog sajma tehnike 1966. godine zahvaljujući Josipu Brozu Titu, a na inicijativu članova Društva.

11. aprila 2019. godine je obeleženo 50 godina od otvaranja Beogradskog planetarijuma, koji se nalazi na prostoru Donjeg grada Beogradske tvrđave. Objekat se nalazio u veoma lošem stanju. Zahvaljujući firmi Roma Company koja je donirala novi projektor za planetarijumske projekcije i organizovala renoviranje planetarijumske sale, sada to izgleda mnogo bolje.

Foto: pixabay.com

Projekcije u planetarijumu uključuju projekciju izgleda zvezdanog neba, zanimljive događaje u vasioni i priču o vasioni uz projekciju, koja se održava svake subote u periodu od 1. Marta do 31. Oktobra sa početkom u 19h, u Astronomskom društvu Ruđer Bošković na Kalemegdanu. U okviru projekcije, koja traje nepun sat, posetioci se upoznaju sa sazvežđima, kretanjem nebeske sfere, izgledom neba i različitim geografskim širinama, sa svemirom, od njegovog nastanka do našeg vremena, i objektima koji ga nastanjuju.

U okviru Planetarijuma postoji Zvezdani bioskop – za predškolce, osnovce, srednjoškolce i studente, kao i za turističke grupe. Priča o zanimljivoj vasioni prilagođena je uzrastu posetilaca.

Astronomsko društvo Ruđer Bošković pruža i ostale usluge  koje su većinom besplatne  ili u simboličnom iznosu:

  • Razgledanje astronomskog neba petkom i subotom od 21:00-22:00 ukoliko je vedro
  • Kurs astronomije program od aprilu do juna i od septembra do novembra
  • Tematski  Letnje astronomske susrete
  • Astronomski vikend u junu
  • Panoramsko razgledanje sa kule na Kalemegdanu
  • Letnja škola astronomije

Foto: pixabay.com

Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ jedno je od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarije na Balkanu. Kada ga je osnovala grupa studenata 1934. godine, društvo je imalo svega nekoliko članova, dok danas okuplja preko 700 ljubitelja astronomije. Osnovna uloga našeg društva je popularizacija astronomije.

Za noćna posmatranja, na terasi su smeštena dva teleskopa – teleskop Cajs (Zeiss), refraktor (110/2050 mm), i teleskop Tall 200 K (200/2000 mm), reflektor. Pored dva pomenuta instrumenta, Društvo poseduje još dva teleskopa (prečnika objektiva 33 cm i 20 cm) koji se koriste u specijalnim prilikama kao sto su posmatrački izleti van Beograda ili letnja škola astronomije. Na terasi Narodne opservatorije montirana su i četiri panoramska teleskopa za dnevna posmatranja grada i okoline.

Izvor: danas.rs, sr.wikipedia.org

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno