Pratite nas!

Magazin

Stadion Rajko Mitić – od drvenih klupa do najveće posete od 110.000 gledalaca!

Objavljeno

-

Foto: pixabay.com
I ove jeseni možemo uživati u utakmicama Lige šampiona na stadionu Crvene zvezde poznatom kao „Rajko Mitić“. Velikani evropskog fudbala pokazaće svoje umeće i vrhunski fudbal koji ljubitelji ovog kluba mogu uživo da gladaju sa njihovog omiljenog stadiona. Kako dolikuje jednom navijaču fudbalskog kluba Crvena zvezda trebalo bi da ima osnovno predznanje o istoriji stadiona na kojem i ove godine Crvena zvezda dočekule ljute rivale za borbu i plasman u drugo kolo ovog prestižnog takmičenja.

Fudbalski stadion poznat i kao Marakana zamenio je već postojeći stadion FK Jugoslavija koji je izgrađen davne 1927. godine. Tribine su bile drvene, gledaoci su uglavnom stajali na utakmicama, a kapacitet je iznosio 20 hiljada stajaćih mesta. Gašenjem FK „Jugoslavija“, a osnivanjem FK „Crvena zvezda“, 4. marta 1945. godine, stadion nekadašnje FK „Jugoslavije“ a na kome je današnja „Marakana“, ustupljen je klubu. Marakana je građena od 1960. do 1963. godine, a prva utakmica na Marakani odigrana je 1. septembra 1963. godine protiv Rijeke (2-1). Pored velelepnog izgleda, stadion je dobio i u to vreme izuzetnu travu na igralištu, sa drenažom i svim slojevima nepohodnim za život travnatog terena.

Na prvoj utakmici protiv Rijeke prisustvovalo je 55 hiljada gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom, kada je na tribinama bilo 74 hiljade gledalaca. Kada je izgradnja stadiona potpuno završena, kapacitet je iznosio čitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navijači su sa pravom stadion poredili sa tada najvećim na svetu – „Marakanom“ u Rio de Žaneiru. Od tih dana, pa sve do danas, to ime je ostalo sastavni deo priče o Crvenoj zvezdi.

Delije sever, Foto: wikipedia

Najveći broj gledalaca bio je 23. aprila 1975. godine sa Ferencvarošom na utakmici polufinala Kupa pobednika kupova. Tada je prodato 96.070 ulaznica mada se procenjuje da je na stadionu bilo oko 110.000 gledalaca, koliki je kapacitet stadiona tada bio. U međuvremenu, ta brojka je drastično smanjena. Prateći modernizaciju i istovremeno ispunjavajući zahteve Evropske fudbalske Unije, u cilju povećanja komfora navijača i njihove bezbednosti, ukinuta su stajaća mesta na stadionu. Postavljene su stolice na sve četiri tribine, tako da danas kapacitet stadiona zvanično iznosi 51.755 sedećih mesta.

I ovog leta urađen je niz infrastrukturnih radova na stadionu „Rajko Mitić“. Postavljen je novi, moderni semafora, a nakon što je promenjena travnata podloga kako bi prvotimci imali najbolje moguće uslove za igru, rekonstruisana je i zapadna tribina. Na centralnom delu zapadne tribine, u sektoru VIP zapad, promenjene su stolice, tako da će 2.697 gledalaca od sada moći mnogo komfornije i udobnije da prate dešavanja na terenu svog omiljenog kluba.

Uprava kluba je 21. decembra 2014. godine donela odluku o preimenovanju stadiona u čast legendarnog fudbalera i prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića.

Crvena Zvezda, Foto: wikipedia, Autor: Vukasin005

Evropska finala na „Marakani“:

Finale Kupa UEFA, 9. maj 1979, Crvena zvezda – Borusija Menhengladbah (1:1), finale Kupa šampiona, 30. maj 1973, Ajaks – Juventus (1:0) i finale Evropskog prvenstva, 20. jun 1976, Čehoslovačka – SR Nemačka (2:2, penalima 5:3).

Pet Zvezdinih zvezda

U okviru stadiona postoje i centralna loža „Pet Zvezdinih zvezda“ koja se sastoji iz pet segmenata, a svaki od njih nosi ime jednog od legendarnih Zvezdinih fudbalera (Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon, Dragan Stojković Piksi).

Ovo niste znali!

Prvi posetilac na beogradskoj “Marakani” bio je Laza Petrović, zemljoradnik iz okoline Loznice. Ovaj vatreni zvezdaš došao je na novi stadion još u 6 sati izjutra, zauzeo svoje mesto na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču iz torbe, počeo da doručkuje i strpljivo dočekao početak glavne utakmice.

Izvor: crvenazvezdafk.com, sr.wikipedia.org, blic.rs

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno