Pratite nas!

Magazin

Sva dela Ivana Meštrovića u Beogradu

Objavljeno

-

Foto: wikimedia.org, Autor: George Grantham Bain Collection (Library of Congress)
Posle više od 90 godina Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, skinut je sa postolja zbog restauracije. Biće premešten u Smederevo na restauraciju, koju će izvršiti vajar Zoran Kuzmanovića. Oštećenja spomenika, koja se sastoji od oko 30 rupa od gelera, nastala su uglavnom tokom Drugog svetskog rata. Bronzana muška figura je samo jedno od dela vajara Ivana Meštrovića, koji je ostavio trag u Beogradu.

Ivan Meštrović je bio jedan od najvećih kipara i arhitekata religioznih motiva od renesanse do danas. U njegova najpoznatija dela se ubrajaju: Grgur od Nina u Splitu,  Josip Juraj Štrosmajer u Zagrebu, Zahvalnost Francuskoj u Beogradu na Kalemegdanu, Neznani junak na Avali kod Beograda, Svetozar Miletić u Novom Sadu, Indijanac u Chicagu. Izradio je preko pedeset spomenika tokom svog dvogodišnjeg boravka u Parizu. Beograd je ukrasio, osim spomenutog Pobednika, i Spomenikom Neznanom junaku, Spomenikom zahvalnosti Francuskoj, kao i skulpturom Anđeo Smrti.

SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU

Spomenik Neznanom junaku na Avali je monumentalni mauzolej na vrhu planine Avala. Podignut je 1938. godine, u blizini srednjovekovnog utvrđenog grada Žrnova po želji kralja Aleksandra I Karađorđevića. Do mauzoleja se stiže kaskadnim stepenišnim prilazima, a ulaz krase karijatide visoke 4 metra. One su simboli majki svih palih ratnika i upućuju na ujedinjenje svih nacionalnosti u Kraljevini Jugoslaviji, sa predstavama „Bosanke, Crnogorke, Dalmatinke, Hrvatice, Slovenke, Vojvođanke, Srbijanke i Južnosrbijanke.“

 

Anđeo smrti, Foto:wikipedia.org,Autor: Orjen

SPOMENIK ZAHVALNOSTI FRANCUSKOJ

Još jedna skulptura koju je izradio vajar Ivan Meštrović jeste Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Nalazi se u centru Beograda, u parku Kalemegdan, a postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata. Spomenik je napravljen u bronzi i prikazuje ženu koja drži mač kao simbol Francuske koja juriša u pomoć Srbiji. Spomenik je podignut na inicijativu i prilozima Društva prijatelja Francuske i Društva nekadašnjih đaka francuskih škola.

ANĐEO SMRTI

Na Malom Kalemegdanu je 2011. godine postavljena skulptura “Anđeo smrti” iz zbirke Narodnog muzeja. Ova bronzana skulptura, gotovo 4 metra visoka, deo je zamišljenog Meštrovićevog arhitektonsko – vajarskog kompleksa “Vidovdanski hram” do čije realizacije nikada nije došlo. U pitanju je ženska figura, obilnih dojki i širokih kukova, sa oštrim i uspravnim krilima koja u ruci drži malo obezglavljeno muško telo.

POBEDNIK, Foto:wikipedia.org, Autor:Pudelek

POBEDNIK

Kao jedno od najpoznatijih dela Ivana Meštrovića je svakako Pobednik, podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Postament na kojoj se nalazi skulptura delo je arhitekte Petra Bajalovića.

Prvobitna ideja za ovaj spomenik podrazumevala je da ona bude deo fontane koja je trebalo biti postavljena na prostoru Terazijskog platoa. I trebalo je da predstavlja pobedu srpske nad otomanskom i austrougarskom vojskom. Ideja i čitava koncepcija nagog muškarca u centru grada okarakterisan je kao ruglo Beograda od strane javnosti. Vršen je veliki pritisak javnosti tako da je svoje mesto na kraju pobednik dobio na Kalemegdanu.

Meštrovićevi radovi u Narodnom muzeju

Osim spomenika traba napomenuti i dela Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju. Upravo ulaz u ovaj muzej krase njegove karijatide. Na stepeništu kod ulaza iz Vasine ulice nalazi se dvanaest karijatida, koje je trebalo da budu deo celine Vidovdanskog hrama. Meštroviću se zameralo zbog stilskog opredeljenja da srpski nacionalni ep predstavi inspirisan ekipatskim i grčkim vajarastvom, ali pošto do izgradnje hrama nikada nije došlo, ostvarenja iz ovog ciklusa postala su prava remek-dela jugoslovenske skulpture 20. veka.

 

Izvor: wikipedia.org, starogradski.com

 

 

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno