Pratite nas!

Magazin

Tragom starih zanata! Koji su još zanati „preživeli“ u Beogradu!

Objavljeno

-

foto:pixabay.com
Šetajući Balkanskom ulicom, tom kaldrmisanom beogradskom uzbrdicom, ne možemo a da se ne osvrnemo na malobrojne zanatske radnje koje su preživele modernizaciju, a nekada su bile zanatski centar za gradske dame i gospodu.

Mnogi zanati su se ugasili…. radnje nisu bile profitabilne, ili nije imao ko da ih nasledi. Prošlogodišnje zatvaranje sodadžijske radnje u Mutapovoj ulici, koja posluje od 1936. godine, najnoviji je primer odumiranja zanatskih majstora. To je bio jedini lokal u Beogradu te vrste. S obzirom na to da više nije mogla da se bori za očuvanje svoje male radionice, Slavica Lazić poklonila je mašinu za pravljenje sode jednom manastiru, a veći deo inventara je rasprodala.

Sličan primer deli i Balkanska ulica koja je nekada bila centar starih zanata i gde je, posle više decenija uspešne trgovine ostalo samo nekoliko lokala koji se trude da prežive. Tu su porodični lokali tašnera, kožara, šeširdžije, poslastičara.

Foto: pixabay.com

Jedan od preživelih je i tašnerska radnja „Zlatko“. Na ovom mestu radnju je otvorio davne 1946. godine Zlatko zvani Čiča. Do dan-danas generacijski se prenosilo vlasništvo, kao i znanje i veština zbog koje danas mnogi dolaze ovde. Ista priča je i sa kapadžijskom radnjom „Rade“. Nju je pokrenuo Rade Stefanović 1950. godine, koji je to radio sa ocem i bratom, takođe kapadžijama. Kažu da još uvek posla ima, da mnogi naručuju šešire za neke specijalne prilike kao i da su njihovi šeširi deo filmske i pozorišne kostimografije. Dobro poznata poslastičarnica „Orijent“ mnoge je zasladila svojim baklavama, alvom, sutlijašem, belim sudžukom i drugim starinskim poslasticama. A sve to uz bozu i limunadu.

Još prošle godine gradski menadžer Goran Vesić najavio je da je Grad Beograd našao način da sačuva stare zanate i ove zanatlije okupi na jednom mestu – u Balkanskoj ulici. Kako je istakao: „Naša ideja je da Balkansku ulicu proglasimo za ulicu starih zanata. Svi lokali koji se tamo nalaze, a pripadaju Gradu Beogradu biće preko Sekretarijata za imovinske i pravne poslove ponuđeni onima koji se bave starim zanatima. U međuvremenu će lokali biti rekonstruisani a fasade će biti uređene“.

Dok čekamo, možemo samo da zamišljamo kako je nekada ponosno izgledala šetnja ovom ulicom, da se nadamo i očekujemo da se vrati taj šarm i otmenost.

Izvor: novosti.rs, blic.rs,

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno