Pratite nas!

Zanimljivo

Predstavljamo vam tri najduže ulice u Beogradu!

Objavljeno

-

Da li znate koliko su dugačke tri najduže ulice u Beogradu i koliko vam je vremenski potrebno da se prošetate njima?

Jedna od najprometnijih ulica srpske prestonice je ulica Bulevar kralja Aleksandra koja je dugačka 7,5 km i potrebno je 2,5 sata laganog hoda da bi se ova ulica prešla. Prostire se od Trga Nikole Pašića pa sve do Smederevskog puta. Sredinom 18. veka kao i krajem 19. ulica je promenila dosta naziva da bi se s početka ovog veka vratio stari naziv Bulevar kralja Aleksandra. Krajem 19. veka postaje Ulica kralja Aleksandra Obrenovića, a nakon Drugog svetskog rata ova saobraćajnica nazvana je nakratko Bulevar oslobođenja, a potom Bulevar revolucije. To ime je zadržano nekoliko decenija, da bi s početka ovog veka vratili stari naziv Bulevar kralja Aleksandra.

Bulevar je nekada bio sedište zanatlija, a danas su butici, brza hrana, banke,kafane bacile u zaborav nekadašnji korzo, dok je čuvena poslastičarnica ‘Pelivan’ i dalje na starom mestu gde se nalazila pre 163 godine. Dužinom leve strane bulevara dominiraju kulturne institucije, četiri fakulteta, Viša poslovna škola, pozorišta, biblioteke i studenski dom ‘Kralj Aleksandar I’. Iako ne najlepši, ovo je jedan od najprometnijih bulevara u gradu.

Ustanička ulica se proteže od Autokomande pa sve do Konjarnika, a ako želite njome da se prošetate potrebno vam je oko dva sata. Ukoliko osetite umor možete se odmoriti u Šumicama, u parku koji se nalazi blizu sportskog centra ‘Šumice’. Po ovoj ulici je snimljen i istoimeni film, “Ustanička ulica“, a na početku ulice nalaze se Prvi osnovni i Specijalni sud.

Po svojoj dužini izdvojila se i ulica Bulevar Mihajla Pupina koja se nalazi na Novom Beogradu čija je dužina 3,7 km i koja se proteže od ulice Aleksandra Dupčeka do Brankovog mosta. Od 1997. godine nosi naziv po našem naučniku Mihajlu Pupinu koji je bio i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi, kao i dobitnik Pulicerove nagrade 1924. godine. Mnogi bitni objekti se nalaze u bulevaru a među njima su i bioskop ‘Jugoslavija’, zgrada Istorijskog arhiva Beograda, Palata Vlade Srbije…

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno