Pratite nas!

Magazin

Zašto je Kuća cveća najposećenije turističko mesto? Da li je otkrivena misterija Titovog groba?

Objavljeno

-

foto: wikipedia, Autor: Kenzavi (Cvetanović Igor)
Jedno je od najposećenijih turističkih mesta u Beogradu je Kuća cveća, koju je prema evidenciji koju vode nadležni u Muzeju istorije Jugoslavije do danas posetilo nešto manje od 20 miliona ljudi.

Kuća cveća je naziv za objekat u kojem su sahranjeni nekadašnji doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije maršal Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka. Kuća cveća je deo Muzeja istorije Jugosalvije koji se nalazi u Botićevoj ulici, na Dedinju. Objekat je sagrađen je 1975. godine, kao zimska bašta za potrebe tadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i tada je nazivan „Cvećara“.

Izgrađen je po projektu arhitekte Stejpana Kralja, zauzima površinu od 902 m². Pored centralnog dela u kome se nalazila fontana, okolo su bile prostorije za rad i odmor – radna i spavaća soba, salon, gostinjska soba, biblioteka i druge. Na suprotnoj strani od ulaza je otkrivena terasa sa pogledom na Beograd. Lokacija na kojoj se nalazi celokupan objekat se smatra najlepšom lokacijom u Beogradu.

Kada je 4.maja 1980. godine Tito preminuo u svojoj 88. godini, za svega nekoliko dana do sahrane, koja je obavljena 8. maja, zimska bašta je preuređena u njegovo poslednje počivalište. Tada je iz centralnog dela uklonjena fontana i sazidana grobnica. Kuća cveća je od 1982. godine otvorena za posetioce.

Foto: wikipedia.org, Autor: Tixgo

Misterija Titovog grobnog mesta

Veliki beli sarkofag, težine čak devet tona, nalazi se u središtu samog zdanja. Izrađen je od belog venčačkog mermera i na njemu se nalazi sasvim jednostavan natpis: „Josip Broz Tito 1892-1980.“

Ono što dugo godina golica maštu mnogih posetilaca jeste to što na njegovom grobu nigde nema ideološkog obeležja – petokrake. A poznato je koliko je on za života insistirao i gradio razne znamenitosti baš u ovom stilu.

Osim velikog broja teorija zavera, koje treba ostaviti po strani, odgovor možda možemo naći u žurnalu „Filmskih novosti“, koji je opisao posetu Josipa Broza Tita udovici Franklina D. Ruzvelta. Davne 1960. godine, tokom zasedanja Generalne skupštine UN u SAD-u, Tito je izrazio želju da poseti i oda počast američkom šefu države Franklinu D. Ruzveltu u njihovoj porodičnoj kući u kojoj je sahranjen. Predsednik Tito se oduševio jednostavnošću grobnog mesta. Pravougaoni sarkofag od belog mermera, u središtu cvetne bašte, bez nikakvih obeležja osim jednostavnog natpisa koji sadrži ime i prezime pokojnika, kao i godine njegovog rođenja i smrti. Za života je često govorio da bi i on voleo da bude sahranjen u središtu bašte, u belom sarkofagu sa jednostavnim natpisom. Verovatno je odsustvo bilo kakvog obeležja ustvari ispunjenje njegove želje.

Izvor: sr.wikipedia.org, belgrade-beat.rs, blic.rs

Lajkujte nas na Facebooku!

Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno