Pratite nas!

Magazin

Znate li da je Ada Ciganlija stanište ovih rečnih riba! Ima i NEMANI

Objavljeno

-

foto:pixabay.com
Beogradsko more tj. Ada Ciganlija u letnjem periodu privlači sve više kupača. S obzirom na sve veće vrućine iz godine u godinu, neizbežno mesto za odmor i rashlađenje svakako je Ada Ciganlija. Neki svoj vid zabave i odmora nađu u vožnji biciklom, neki se prošetaju sa decom i pojedu sladoled, ali retko ko može da odoli i da se ne okupa.

Kupaju se i mlađi i stariji. I roditelji umoče bebe, školska deca se igraju loptom ili šapuću oko bove tinejdžerske novosti. Oni najhrabriji se odluče da preplivaju dužinu uprkos upozorenju spasioca. Neznanje o tome šta sve pliva po našem jezero možda bi ih odvratilo od tog poduhvata.

Savsko jezero je nastanilo 13 vrsta riba, puževa, rakova, meduze, školjki i kornjača. Apsolutni gospodar ade je som. Primerci koje su neki ribolovci ulovili pecajući u ovom jezeru dugački su i oko 2 metra, težine i do 20-25 kilograma. Podsetimo da već godinama Beogradom kruži legenda da na dnu Ade Ciganlije živi veliki som koji može da pojede celog čoveka. Težina takvih somova iznosi čak i preko 100 kilograma. Najbrojniji stanovnik je bandar, tu su takođe smuđ, šaran, štuka, deverike i veliki broj puževa i najređi stanovnik kalifornijska kornjača. Svake dve-tri godine u jezeru se pojave i slatkovodne meduze koje su potpuno bezopasne i veoma su male, pa ih mahom primete deca u plićaku.

Za običnog kupača koji je došao da se osveži dubine ovog gradskog kupališta ostaju nepoznanica. Za one sa viškom adrenalina savetujemo da se upuste u čari ronjenja koji se organizuju u mnogim ronilačkim centrima. Savsko jezero je dužine 4.2 kilometara, prosečne širine 200 metara, a dubine od 3 do 12 metara i svakako predstavlja izazov u ronilačkom svetu.

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno