Pratite nas!

Kultura

Posle više od jednog veka skulptura “Slepi guslar“ ponovo na Kalemegdanu!

Objavljeno

-

foto bgd365.rs
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas u svojoj redovnoj kolumni u „Politici” da će skulptura „Slepog guslara” Paška Vučetića biti postavljena na Kalemegdanu.

Skulptura je deo kompozicije spomenika Karađorđu koji se nalazio na Kalemegdanu između 1913. i 1916. godine i jedini je sačuvani deo spomenika koji su uništili austrougarski okupatori Beograda 1916. godine. Od starog spomenika sačuvana je samo skulptura „Slepog guslara”, koja se čuva u Barutani. Kako je skulptura u odličnom stanju, narednih meseci postavićemo je na Kalemegdanu blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj da podseća na stari Karađorđev spomenik. Biće to povratak Vučetićevog guslara na Beogradsku tvrđavu posle 103 godine rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je izjavio, gostujući jutros u Jutarnjem programu „Studija B” da će Zavod za zaštititu spomenika kulture Grada Beograda uraditi projekat postamenta i odrediti mesto gde će biti postavljen „Slepi guslar”, kao i da će skulptura biti postavljena blizu Spomenika zahvalnosti Francuskoj kako bi podsećala na uništeni spomenik voždu Karađorđu.

 

Lajkujte nas na Facebooku!

Popularno