Pratite nas!

Magazin

NAVIJAČKE GRUPE BEOGRADA – Evo ko „vlada“ kojim delom grada!

Objavljeno

-

foto:pixabay.com
Neizvestan rezultat ljutih rivala ili derbija kola često može presuditi i „dvanaesti igrač“. Značaj navijačkih grupa nije za potcenjivanje.

Beograd je oduvek važio za grad sa velikim brojem navijačkih grupa, epicentrom navijačkih obračuna, velikih derbija ali i tragedija. Nije tajna da svaka navijačka grupa ima svoj određen kvart u kome vlada i u kome postavlja svoja pravila.

Najbrojniji su navijači večitih rivala – Crvene zvezde i Partizana. Osim njihovih pristalica veliku navijačku grupu čine i navijači fudbalskog kluba Zemun, OFK Beograda, Rada i Voždovca. Sukobi između grupa imaju svoju istoriju i prošlost, kako sukobi „grobara“ i „delija“, tako i sukobi manjih navijačkih grupa – uglavnom radi prevlasti na tribini.

Foto: pixabay.com

Svaka navijačka grupa ima svoja pravila, i da bi se pristupilo grupi moraju da se prođu razni testovi tj. dokazivanja. To se odnosi na učestvovanje u tučama, krađu suparničkih obeležja, paljenja zastave, navijanje i pevanje pesama na stadionu, potpuna odanost grupi.

Pristalica navijačke grupe „delija“ ima najviše u gradu. Delovi grada u kojima oni preovladavaju su Senjak, Bežanija, Mirijevo, Centar grada, Lion, Donji Dorćol, Voždovac, Zvezdara, Blok 21 i 25 na Novom Beogradu, Žarkovo, Cerak, Mali Mokri Lug i Veliki Mokri Lug.

Navijači Partizana grupisani su u nekoliko krajeva, koji su zabranjena zona za Delije i ostale navijačke grupe. To su Gornji Dorćol, Vračar, Novi Beograd – Nekoliko većih blokova i kraj kod Fontane, Kluđerica, Železnik, Petlovo brdo, Konjarnik, Medaković, Deo Kumodraža, Deo Zemuna, Deo Karaburme, Borča i Padinska Skela.

Navijači Rada, popularni Junajted Force vladaju u okolini u kojoj se nalazi stadion – Banjici, koji su ukrasili brojnim grafitima u bojama svog kluba i grupe. Pored Banjice, Radovaca ima i na Vidikovcu, delu Kumodraža, Jajincima, ali i u nekim delovima u centru Beograda ili na Novom Beogradu, ali su tu u manjim grupama.

Navijači OFK Beograda grupisani su na Karaburmi, gde i igra njihov klub. Čitav kraj oko Omladinskog stadiona je u grafitima Plave unije.

Navijači Zemuna (Taurunum bojs) dominiraju u tom delu grada. Specifični su po crtanju grafita, pa su u svom kraju obeležili teritoriju lepim navijačkim grafitima.

Navijača Voždovca poznatih kao „Invalidi“ najviše ima u istoimenom kraju, gde su grupisani uglavnom u kraju kod svog stadiona.

Foto: pixabay.com

NAJLUĐI U EVROPI

Domaći huligani uživaju epitet „najluđih u Evropi“, koji rado ističu na svakom koraku. Beograd važi za jedan od najopasnijih gradova Evrope za strane navijače. Nije strano da su gostujući klubovi uvek oduševljeni navijačkim transparentima i njihovom energijom i posvećenošću klubu. To je onaj „dvanesti igrač“ koji kod domaćih klubova ima važnu ulogu.

Lajkujte nas na Facebooku!

5 komentara

5 Comments

 1. Povezano: SAMO ZA NAJHRABRIJE - SPUST NIZ AVALSKI TORANJ - DA LI BISTE PROBALI? | Bgd365 - Beogradski portal - Vesti Beograd

 2. Ivan

  1. septembra 2019. u 22:55

  Prvo da kazem da se stidim petlovog brda sto vecina navija za partizan posto sam veliki zvezdas.Niste spomenuli takodje chukarichku padinu koja je cela crveno bela kao i banovo brdo.Takodje radovaca najvise ima na ceraku a ne na vidikovcu.

 3. Ultra boy

  2. septembra 2019. u 00:48

  Fontana odavno nije grobarska !!!

 4. Delija

  2. septembra 2019. u 21:46

  U centry grada su shadowsi i gremlinsi grobari, bilo nekad par momaka iz brigadira al nista specijalno centar je uvek grobarski bio.

 5. Povezano: VEČITI RIVALI POČELI SA PRODAJOM ULAZNICA - KK Crvena zvezda prodala preko 350 paketa ulaznica već prvog dana! | Bgd365 - Beogradski portal - Vesti Beograd

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Login

Vaš komentar

Popularno